Vulkáni hamu okozta a Vezúv kitörése elől megmenekültek végzetét

Pompei
A pompeji katasztrófa egyik áldozata
Vágólapra másolva!
A Vezúv csaknem kétezer évvel ezelőtti kitörésekor Pompejiben elhunyt két áldozat, úr és szolgája testét sikerült rekonstruálnia olasz tudósoknak. A maradványaikat a településtől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatásokon fedezték fel.
Vágólapra másolva!

A két ember maradványait jó állapotban találták meg a város külterületének egy villájában. Még a halálukkor viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálni a szövetlenyomatok alapján.
A két ember közül a fiatalabb, 18-25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebbik pedig egy 30-40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt.

A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

A pompeji katasztrófa egyik áldozata Forrás- illusztráció: Flickr / CameliaTWU

A kutatók szerint mindét férfi 79. október 25-én halt meg. A maradványaikat a Pompejitől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatásokon fedezték fel. 2017-ben lovak maradványait is megtalálták ott.

Bár a pompeji múzeum a közönség előtt zárva van a pandémia miatt, a kutatók tovább dolgoznak.

A Vezúv kitörésekor elpusztult Pompejit az 1800-as években fedezték fel. A feltárási munkák azóta folynak.

Pompeii látképe Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

A tudósok szombati közleménye szerint a két férfi elmenekülhetett a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket,

hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolták, hogy megvédi őket.

A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamu rétegben találták meg őket. Az életkorukat csontmaradványaikból állapították meg.

(MTI/dpa/AP)