Idén is tovább nőtt a légköri szén-dioxid-koncentráció

A szén-dioxid koncentrációját az emberiség közvetlenül befolyásolhatja, ezzel éghajlatváltozást idézhet elő
Vágólapra másolva!
Idén is tovább emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció annak ellenére, hogy a járványügyi korlátozások miatt csökkent az ember okozta kibocsátás - közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatok alapján.
Vágólapra másolva!

A korlátozások bevezetése és az emberi tevékenységek csökkenése miatt idén tavasszal a napi globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza az előző év becsült napi átlagához képest.

A genfi székhelyű ENSZ-szervezet üvegházhatású gázokról szóló szokásos évi jelentése szerint azonban az idei globális emisszió csökkenése messze el fog maradni ettől az értéktől, várhatóan 4,2-7,5 százalék között fog mozogni.

Ennek pedig nem lesz nagyobb hatása a szén-dioxid légköri koncentrációjára, mint a szénkörforgás normális, évről évre való ingadozásának és a szénelnyelők - például a növényzet - természetes változékonyságának.

Idén is tovább nőtt a légköri szén-dioxid-koncentráció Forrás: pexels.com

A szén-dioxid légköri koncentrációja tavaly 407,9 ppm-ről 410,5 ppm-re emelkedett, ami másfélszerese a 18. századi ipari forradalom hajnalán uralkodó értéknek. A Hawaiin és Ausztráliában lévő meteorológiai állomások adatai szerint a koncentráció idén tovább emelkedett.

"A szén-dioxid évszázadokig megmarad a légkörben és az óceánokban még tovább. A Földön utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt hasonló szinten a szén-dioxid-koncentráció, amikor a mostaninál 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb és 10-20 méterrel magasabb a tengerszint. Akkor azonban még nem volt 7,7 milliárd lakója a bolygónak" - írta közleményében Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Hozzátette: "2015-ben léptük át a globális küszöbértéket jelentő 400 ppm-et. Mindössze négy évvel később átléptük a 410 ppm-et. A feljegyzések kezdete óta nem találkoztunk ilyen ütemű növekedéssel. A korlátozásokkal kapcsolatos kibocsátáscsökkenés csupán egy apró pötty a hosszú távú grafikonon. A görbe hosszan tartó laposítására kell törekednünk".