Meghalt a repüléstörténet legendája, aki elsőként törte át a hanghatárt

Chuck Yaeger
Chuck Yaeger a hanghatárt áttörő Bell X-1 gépe előtt
Vágólapra másolva!
Kilencvenhét éves korában meghalt Chuck Yeager, az amerikai légierő nyugállományú dandártábornoka, a híres berepülőpilóta, akinek 1947-ben elsőként sikerült áttörnie a hanghatárt.
Vágólapra másolva!

Eltitkolta, hogy törött bordákkal készül a felszállásra

Yeager tegnap, hétfőn hunyt el. Halálának hírét felesége, Victoria erősített meg a férfi hivatalos Twitter-oldalán - írja a Deadline című filmes portál.

Az 1923-ban Nyugat-Virginiában született Yeager a második világháborúban vadászpilótaként szolgált.

"Glamorous Glen III," Chuck Yeager második világháborúban repült P-51D típusú vadászgépe, amellyel számos légi győzelmet aratott Forrás: U.S. Air Force photo

A háború után a légierőnél maradt és a Muroc Army Air Field - ma Edwards légitámaszpont - egyik berepülőpilótája lett. 1947. október 14-én ő vezette azt a Bell X-1 kísérleti repülőgépet, amely elsőként törte át a hanghatárt.

Charles (Chuck) Yaeger fotója 1950-ből. Yaeger az amerikai légierő tisztjeként szolgált Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Air Force

Yeager két nappal a rekorddöntőnek szánt repülés előtt lovaglás közben eltörte két bordáját,

de ezt eltitkolta felettesei elől, sérülését a közeli városka állatorvosával kezeltette.

A rajt napján már akkora fájdalmai voltak, hogy a pilótafülkét csak egy barátja által seprűnyélből eszkábált eszközzel tudta becsukni.

A mozihőssé lett dandártábornok

A repülés ennek ellenére sikeresen lezajlott, a gépet a levegőben egy négymotoros Boeing B-29 "repülő erődről" indították, és végül siklórepülésben szállt le.

A Boeing B-29 "Superfortress" négymotoros nehézbombázó 1944 májusában állt szolgálatba Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Air Force Photo

A dicsőségre azonban várnia kellett, mert a sikeres küldetést titkosították, és a hírt csak 1948 júniusában hozták nyilvánosságra. A hatvanas években dandártábornokká léptették elő, az aktív szolgálattól 1975-ben vonult vissza.

Chuck Yaeger a hanghatárt áttörő Bell X-1 gépe előtt Forrás: Wikimedia Commons/ U.S. Air Force

Történelmi jelentőségű teljesítménye számos hollywoodi produkciót inspirált,

ezek közül a leghíresebb a Philip Kaufman rendezte Az igazak című film. Az 1983-as alkotás azokat a pilótákat követi nyomon, akiket kiválasztottak az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Mercury-programjának - az Egyesült Államok első, emberek részvételével végrehajtott űrprogramjának - asztronautáivá.

Yaeger 1975-ig szolgált az amerikai légierő kötelékében Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Air Force Photo

A filmben Sam Shepard alakítja Yeagert, aki egy kis szerep erejéig maga is felbukkan a produkcióban. A mozi, amelyben Fred Ward, Dennis Quaid, Ed Harris és Scott Glenn alakította a többi főszereplőt, négy Oscar-díjat is nyert 1984-ben.

Chuck Yaeger 97 éves korában hunyt el Forrás: Wikimedia Commons/Mike Cassidy

Yeagert több kisebb-nagyobb filmes szerepben is láthatta a közönség, játszott a Smokey és a Bandita 2-ben, valamint főszereplője volt a Flying Without Fear című alkotásnak.

(Forrás: MTI)