Negyvenhétmillió éves pitonfaj fosszíliájára bukkantak a messeli bányában

Messel piton
A Messel piton feje és teste majdnem teljesen megörződött.
Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen pitonfaj 47 millió éves fosszíliáira bukkantak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő messeli bányában Németországban.
Vágólapra másolva!

A Senckenberg Természettudományi Társaság és a brazíliai Sao Paoló-i Egyetem kutatói az egy méter hosszú, szinte teljesen épen megmaradt, megkövesedett csontvázból arra következtetnek, hogy az óriáskígyók Európából eredhetnek - közölte szerdán a Senckenberg Társaság.

A Messel piton feje és teste majdnem teljesen megörződött. Forrás:https://phys.org/news/2020-12-world-earliest-python-million-year-old-fossil.html

Az ősi pitonok akkoriban egy ökoszisztémában élhettek anatómiailag nagyon hasonló rokonaikkal, a boákkal. Ez megdöntheti azt az elméletet, amely szerint a két kígyócsalád egymás konkurenciája volt.
"Az eocén földtörténeti időszakban, tehát 47 millió éve ezek a kígyók Európában éltek. Az elemzésünk szerint itt is fejlődtek ki" - mondta Krister Smith frankfurti paleontológus. A lelőhely és Eberhard Frey paleontológus után a Messelopython freyi nevet kapta az eddig ismeretlen pitonfaj. Eberhard Frey a karlsruhei Állami Természettudományi Múzeum paleontológusa, aki a hüllőfosszíliák területén végzett munkájával szerzett magának világszerte hírnevet.

Az akár 6 méteresre is megnövő pitonok a világ legnagyobb kígyófajai közé tartoznak, elsősorban Afrikában, Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Ausztráliában élnek.

Az újonnan felfedezett piton faj, a Messelopython freyi a a világon legrégibb ismert feljegyzett piton faj. Forrás: https://phys.org/news/2020-12-world-earliest-python-million-year-old-fossil.html

Az UNESCO németországi bizottsága által az "őskorra nyíló ablaknak" is nevezett messeli bánya 25 éve a világörökség része. Az olajpalában konzerválódott leletek megmutatják, ilyen volt több millió éve az akkor még trópusi régió.

(Forrás: MTI)