Mint a villám, úgy csapott le egy légzőkészülékes búvárra a cápa - videó

óceáni fehérfoltú
Az óceáni fehérfoltú cápák számlájára írható az elmúlt tíz évben hét, a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán történt támadás
Vágólapra másolva!
Csak bő egy hónapja történt, hogy a Sínai-félsziget déli csücskénél, a Ras Mohammed foknál cápatámadás ért egy légzőcsővel búvárkodó turistacsoportot, de most egy újabb incidensről számolt be az egyiptomi sajtó. Az újabb cápatámadás a népszerű dél-egyiptomi üdülőparadicsom, Marsa Alam közelében, a légzőkészülékes búvárok körében különösen népszerű Elphinstone-zátonynál történt. A legújabb eset áldozata nem tapasztalatlan turista, hanem egy gyakorlott légzőkészülékes búvár volt.
Vágólapra másolva!

Előzmények nélkül, hirtelen csapott le az agresszív ragadozó

December másodikán a dél-egyiptomi Elphinstone korallzátony-rendszernél egy tapasztalt, több száz légzőkészülékes merüléssel rendelkező 42 éves német nőt ért cápatámadás. A merülés alatt a búvárcsoport közelében több óceáni fehérfoltú cápa (Carcharinus longimanus) bukkant fel.

Az Elphinstone zátony és környéke a november-decemberi szezonban itt gyülekező óceáni fehérfoltú cápákról híres többek között Forrás: YouTube

Az Elphinstone zátony a világtenger egyik leghíresebb merülő helye, amely többek között a november-decemberi szezonban itt különösen nagy számban előforduló óceáni fehérfoltú cápákról híres a légzőkészülékes búvárok körében.

A Vörös-tenger dél-egyiptomi partszakaszán fekvő kiterjedt Elphinstone korallzátony különösen népszerű merülési célpontnak számít a légzőkészülékes búvárok között Forrás: No Troubles Just Bubbles

A gyakorlott búvárokból álló csapat is e nagytestű ragadozók megfigyelése céljából hajtotta végre a kérdéses merülést.

Ehhez a zátonyrendszerhez tartozik az a Marsa Shagra előtt húzódó és a partról is megközelíthető szakasz, ahol a balesetet elszenvedett csoport merült. A csoport észrevett egy méretesebb óceáni fehérfoltút.

Az óceáni fehérfoltú cápa az agresszívan viselkedő cápák közé tartozik Forrás: Marsa Alam Activities

A búvárok a cápás merülési protokoll egyik legfontosabb szabályát, a csoportban maradás követelményét betartva valamennyien a körülöttük köröző nagytestű cápára figyeltek, és feltehetően ezért nem vették észre azt a testhosszából adódóan fiatal példányt,

amely oldalról közelítette meg a búvárokat,

majd minden jól látható előzmény nélkül azonnal rárontott a 42 éves német nőre, amint az az alábbi rövid videón is látható.

Az óceáni fehérfoltú cápa a bal vállán harapta meg a nőt, mély sebet ejtve az áldozat testén.

A csoportot vezető instruktor nem vesztette el a lélekjelenlétét, a többi búvár segítségével elűzte a fiatal agresszív cápát, majd azonnali elsősegélyben részesítette a sérült hölgyet, akit kórházba szállítottak.

A 42 éves áldozatot a bal vállán harapta meg a cápa Forrás: Masr Times

Amr Hanafi, a régió kormányzója arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a gyors és szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhetően a hölgy állapota stabil, és nincs életveszélyben. A hatóságok három napra lezárták az érintett partszakaszt, és megtiltották a búvárkodást.

Nem véletlen, hogy a Vörös-tengeren fordul elő a legtöbb, e faj számlájára írható incidens

Az Elphinstone zátonynál, valamint Egyiptom vörös-tengeri partszakaszán az elmúlt tíz évben hét olyan regisztrált cápatámadás történt, ami bizonyíthatóan az óceáni fehérfoltú számlájára írható.

Az óceáni fehérfoltú cápák számlájára írható az elmúlt tíz évben hét, a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán történt támadás Forrás: Cultura Creative/K2/Ken Kiefer 2

Marsa Shagra térségében 2018 augusztusában történt az utolsó incidens, az áldozat egy 41 éves cseh férfi felhorzsolt, és ezért enyhén vérző lábbal ment a vízbe, ahol a part közelében tigriscápa támadás áldozatául esett.

A 2018 augusztusi halálos kimenetelű tigriscápa támadás helyszíne, Marsa Shagránál Forrás: Hotels.com

A harapások következtében az egyik lábát és karját elveszítő férfi a gyors kivérzés miatt még azt megelőzően meghalt, hogy partra húzhatták volna.

Ritkán ugyan, de esetenként a légzőkészülékes búvárokat is érheti cápatámadás Forrás: YouTube

A Vörös-tengerből jelenleg 45 cápafajt ismer tudomány, amelyek közül az itt relatíve nagy egyedszámban előforduló óceáni fehérfoltú cápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak. A rendszertanilag a kékcápa-alakúak családjába (Carcharninidae) illetve a Carcharhinus nemzetségbe sorolt óceáni fehérfoltút

a tengerbiológusok az emberre fokozott kockázatot jelentő fajként tartják számon,

amely egy másik rokonához, a bikacápához (Carcharhinus leucas) hasonlóan hírhedten agresszív cápának számít.

A bikacápa számít a legagresszívebb cápafajnak Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography/George Karbus Photography

A híres tengerkutató, Jacques-Yves Cousteau ezt a fajt tartotta a búvárok számára a legveszélyesebbnek.

Ha a cápatámadások földrajzi megoszlását vizsgáljuk az egyes fajokra lebontva, feltűnő lehet, hogy a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán történt az elmúlt tíz év legtöbb, e faj számlájára írt incidense, pedig az óceáni fehérfoltú cápa olyan kozmopolita faj, amely a világtenger valamennyi trópusi, illetve szubtrópusi területén előfordul.

Jacques Cousteau, a legendás hírű tengerkutató az óceáni fehérfoltú cápát tartotta a legveszedelmesebbnek a búvárok számára Forrás: AFP/Handout

Önként adódó kérdés, hogy akkor miért pont a Vörös-tengeren számítanak a leggyakoribbnak az óceáni fehérfoltú cápák számlájára írt incidensek?

Ennek magyarázata a faj életmódjához, illetve a Vörös-tenger sajátos medenceszerkezetéhez fűződik.

A közepes illetve nagytestű cápafajokhoz sorolt óceáni fehérfoltú, amelynek a maximális testhossza elérheti akár a 4 métert is, pelágikus, nyílt tengeri életmódot folytat, és normál esetben csak nagyon ritkán keresi fel a part menti vizeket.

Az óceáni fehérfoltú cápa könnyen agresszívvá válhat (A kép illusztráció) Forrás: Erich Ritter/Erich Ritter

A Vörös-tenger, mint a tektonikus eredetű kelet-afrikai nagy hasadékvölgy vízzel elborított tengervályúja, az eritreai partvidéket leszámítva gyakorlatilag nem rendelkezik kiterjedtebb self területekkel. A Vörös-tenger egy olyan fiatal, kinyílási szakaszában álló óceán,

amelynek a mederszerkezete egy nagy V betűre emlékeztet,

és amelynek falai már a part vonalánál meredeken zuhannak alá a nagy mélységekbe.

Napfelkelte a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán. A Vörös-tenger egy keskeny de mély tektonikus árok, egy születő óceán Forrás: Elter Tamás

E sajátos mederszerkezetnek köszönhető, hogy a Vörös-tengeren a part mentén is nyílttengeri viszonyokkal találkozhatunk. Ennek tudható be, hogy a nyílt vízi életmódot folytató fajok, mint amilyen az óceáni fehérfoltú cápa is, gyakran felbukkanhatnak közvetlenül a partok mentén.

Ez a faj állhat a világtörténelem legnagyobb cápatámadásának hátterében is

Az óceáni fehérfoltú rendkívül agresszív ragadozó, amelynek zsákmányát nagyobb testű nyílt vízi halak, így különösen tonhalfélék és tüskésmakrélák alkotják, de megtámadja a kisebb ceteket is. Viszonylag nagy mérete és zsákmányolási szokásai miatt az óceáni fehérfoltú cápa nem tart az embertől sem.

A nyílttengeri életmódot folytató óceáni fehérfoltú cápa nem fél az embertől Forrás: Halász Károly - DIVEX

A nyílt tengeren gyakran népes rajokba állnak össze,

és egyes szakértők e faj számlájára írják a történelem legtöbb halálos áldozatát követelő cápatámadását is,

amely a második világháború végén történt, a Csendes-óceánon. A hirosimai atombombát egy szupertitkos küldetés során az USS Indianapolis nehézcirkáló szállította Tinian szigetére, 1945 júliusának végén.

Az USS Indianapolis nehézcirkáló Forrás: Wikimedia Commons/ U.S. Navy Archive

Miután a bomba alkatrészeit sikeresen leszállították, a hadihajó Guam szigete felé tartott, de ekkor az I-58 jelű japán tengeralattjáró felfedezte a kíséret nélkül haladó cirkálót, és torpedóival elsüllyesztette.

A mintegy nyolcszáz túlélő öt napig sodródott az óceánon

mielőtt felfedezték volna a hajótörötteket, eközben pedig sorozatos cápatámadások érték a vízen sodródó túlélőket.

Hamarosan megjelentek az első cápák, és a következő napokban többször rátámadtak a túlélőkre Forrás: Carol Buchanan

A menőakció eredményeként mindössze csak 321 túlélőt tudtak a fedélzetükre emelni a térségbe irányított hadihajók, a többiekkel végeztek a cápák, valamint a kiszáradás.