Mindenki meglepődött, amikor a kúpos fóka udvarolni kezdett

kúpos fóka
A kúpos fóka a víz alatt csapta össze az úszólábait
Vágólapra másolva!
Az óceáni állatfajok közül sok használ hangot a kommunikációhoz vagy a zsákmány behatárolásához. Közismert, hogy a bálnák éneke például sok kilométer távolságban is észlelhető, míg a delfinek füttyjelekkel jeleznek egymásnak. A kutatók most a kúpos fókák víz alatti kommunikációjának eddig ismeretlen formáját is felfedezték: a meglepően hangos tapsolást.
Vágólapra másolva!

Hihetetlenül hangosnak tűnt

A tudósok épp vízalatti felvételeket készítetek egy hím kúpos fókáról, amely Anglia északkeleti részén, a Farne-szigetek közelében úszkált, amikor meglepve tapasztalták, hogy az állat egyszer csak összecsapta úszólábait, amivel „éles, egy csattanásra emlékeztető hangot" hozott létre. A felfedezést a Marine Mammal Science tudományos folyóiratban publikálták és a kutatók szerint ez az első alkalom, hogy egy vadon élő fóka tanulás nélkül sajátította el és használta a tapsolás mozdulatát.

– mondta Ben Burville, az angliai Newcastle University tengerbiológusa. – Hogyan képes egy kúpos fóka ennyire hangosan tapsolni a víz alatt, ahol még levegő sincs, amit összepréselhetne az uszonyai között?

A Burville és csapata által rögzített videóban az állat erősen összecsapta az úszólábait a mellkasa előtt, amivel egy különleges és éles hangot adott ki, amely a másodperc tizedrészének töredékéig tartott. Ez a magas frekvenciájú zaj nagyban különbözött a fókáknál eddig tapasztalt, egyéb hangoktól.

A kontextustól is függ

A kúpos fókára a megnyúlt arcorr a jellemző, így a feje tipikusan kúp alakú. Ez különösen a hím esetében, más fókáéval össze nem téveszthető fejprofilt kölcsönöz az állatnak. Elsősorban Dél-Grönland, Kanada keleti partján, Izland, a Brit-szigetek, a Balti-tenger és Észak-Európa partjainál él.

A kúpos fóka a víz alatt csapta össze az úszólábait Forrás: Dr. Ben Burville

Úgy tűnik, hogy az egyedi jelenségnek számító tapsolást csak a hím ivarú egyedek alkalmazzák és az ezzel kiadott hangot jellemzően egy másik fókának célozzák.

A most rögzített felvételeken a hím állat mind egy nőstény, mind pedig egy másik hím közelébe úszott, és utóbbi időnként a saját tapsjeleivel válaszolt.

Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a kúpos fókák tapsa nagyban függ a kontextustól: tehát ezzel a módszerrel egyrészt a potenciális nőstényeket próbálják meg becserkészni, másrészt a versenytársaikat igyekeznek a nőstények közeléből eltávolítani.

– mutatott rá David Hocking, az ausztráliai Monash Egyetem Biológiai Tudományos Iskolájának zoológusa. – Hasonló a helyzet a tapsolással is.

Hozzátette: a kúpos fóka jelzéséhez hasonló, víz alatti tapsot eddig még egyetlen más állatnál sem sikerült rögzíteni.