Ez az élőlény 42 ezer évig aludt, most felébresztették

Egy fonálféreg számítógépes illusztrációja
Vágólapra másolva!
Negyvenkétezer éve jégbe zárt férgeket szabadítottak ki kutatók. Az állatok teljesen egészségesek.
Vágólapra másolva!

Szibériában az örökké fagyott talaj, vagyis a permafroszt a klímaváltozás hatására folyamatosan olvad, a folyamat pedig nem csak óriási mennyiségű metánt szabadít fel, hanem azokat az élőlényeket is kiengedi, amik több tízezer éve, még a pleisztocén idején csapdába estek. Kutatók egy csoportja két fonálféregfaj (Nematoda) ébredését figyelte meg, az eredményeket a Doklady Biological Sciences című tudományos folyóiratban közölték. Ez az első alkalom, hogy egy 42 000 éves, hibernált állapotban lévő többsejtű organizmus feléledését dokumentálták.

Habár a fonálférgek rendkívül parányiak – alig 1 milliméteresek – egészen elképesztő képességeik vannak; például az egyetlen olyan ismert többsejtű, ami 1,3 kilométerrel a felszín alatt is megtalálható. Létezik olyan faja, aminek öt különböző szájszerve van, és a rendelkezésre álló táplálék határozza meg, melyiket használja. Egyes fajai csigák testében utaznak, hogy azok ürülékével jussanak el A pontból B-be.

Egy fonálféreg számítógépes illusztrációja Forrás: AFP

A mostani tanulmányban a kutatók összesen 300 permafroszt-mintát elemeztek. Egy részük az Alazeja-folyó környékéről származott, koruk elérte a 32 ezer évet, másik részüket az északkelet-szibériai Kolima-folyó mellől szállították a laborba, utóbbi jégminták 42 000 évesek voltak.

A jégbörtönből két faj képviselőit (Panagrolaimus detritophagus, Plectus parvus) olvasztották ki sikeresen; mindannyian nőstények,

feléledésük után úgy mozogtak, táplálkoztak, mintha csak pár órás szundikálásból keltették volna fel őket.

A kutatók következőleg azt fogják megvizsgálni, hogyan képesek a nematodák fagyott állapotban, ilyen elképesztő hosszú ideig sértetlenül túlélni.