Erotikus kötővarázslattal kerestek párt az ókori Egyiptomban

2020.04.06. 19:12

A kutatók egy 1800 éves egyiptomi papiruszra bukkantak, amely izgalmas tartalommal bír. Úgynevezett „erotikus kötési varázslatot" írtak rá, amellyel egy Taromeway nevű nő megpróbálta magához vonzani a Kephalas nevű férfit. A papiruszon Anubis egyiptomi sakálfejű istenét is láthatjuk, aki épp nyilat lő a meztelen férfi testébe.

Az „őrült vágyat" akarta felkelteni

A papirusz szövegét ókori egyiptomi írással írták, amelyen Taromeway Anubisz istenséget kérte arra, hogy keresse meg Kephalast, és adjon neki „délelőtt, este és bármikor édes szorongást" mindaddig, amíg a „férfi fel nem keresi őt".

A papirusz egyes részei hiányoznak, de némely ábrázolás jól kivehető rajtaForrás: Photo courtesy University of Michigan

A papiruszon hangsúlyos a férfi nemi szervének ábrázolása, amely úgy tűnik, mintha üldözné a nőt – mondta Robert Ritner, a Chicagói Egyetem egyiptológia professzora a LiveScience tudományos online portálnak. – A varázslat csillagászati utalásokat is tartalmaz és felszólítja Kephalast, hogy kövesse a Nagy Medve csillagképet és vándorlásra kényszeríti addig, míg őrülten nem vágyakozik Taromeway után.

A kutatók azt azonban nem tudták az ókori szövegből és ábrázolásokból megfejteni, hogy Taromeway vajon miért szerette volna annyira megszerezni Kephalas szerelmét; ahogy azt sem, hogy végül beteljesedett-e a szerelmük vagy sem.

Egy pap írhatta a varázslatot

A tudósok a Göttinger Miszellen tudományos folyóiratban publikált cikkükben arra is rámutatnak, hogy léteztek más, úgynevezett „erotikus kötővarázslatok" is az ókori Egyiptomban, bár ezeket nem a nők, hanem inkább a férfiak használták előszeretettel.

A papiruszon Anubiszt, az ókori egyiptomi hitvilágban az alvilág és a holtak oltalmazóját, később a holttestek bebalzsamozóinak istenét is ábrázoltákForrás-képillusztráció: J. D±browski/Polish Centre of Mediterranean Archaeology

Taromeway valószínűleg fizetett egy „szakértőnek", például egy papnak azért, hogy megírja a varázslatot – mutatott rá Ritner. – Lehetségesnek tartjuk, hogy Taromeway és Kephalas különböző etnikai csoportokból származtak, és ezért volt szükségük „külső segítségre" a szerelmük érdekében. 

Az egyiptomi Fajjúm körzetéből – Kairótól körülbelül 100 kilométerre délnyugatra – származó papiruszt a megírása után eltemették, hogy a varázslatban megigézett "szellem" így segítsen valóra váltani a nő vágyait.