A magas vérnyomás legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a hipertónia szindrómára és a kezelés lépéseire hívta fel a figyelmet.

Hipertónia szindróma: minden mindennel összefügg

Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, akik közül sokan nem is tudnak az állapotukról. Ennek legfőbb oka, hogy

a hipertónia ritkán jár zavaró tünetekkel.

Holott fontos tudni, hogy a vérnyomás számos szerv és folyamat működését befolyásolja, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat hatással van a vérnyomás alakulására is.

A "néma gyilkosnak" is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni.Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/tenyleg-mindig-problema-a-magas-vernyomas

A hipertónia (magasvérnyomás betegség) szindróma elemei:

- Csökkent artériás rugalmasság
Az erek rugalmasságának csökkenése természetszerűen együtt jár a vérnyomás emelkedésével.
- Endotél diszfunkció
Az endotél egy finom hártya az erekben, ami érfal összehúzó és elernyesztő anyagokat termel. Diszfunkciója az érelmeszesedés egyik korai előrejelzője.
- Szénhidrát- és zsíranyagcsere zavara
A szénhidrát- és a zsíranyagcsere-zavar a metabolikus szindróma része, az elhízással és a magas vérnyomással együtt.
- Elhízás
Bizonyított összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt.
- Inzulin-anyagcsere zavara
- Az inzulin metabolizmus felborulása és a cukorbetegség csökkenti az erek rugalmasságát, növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, megváltoztatja az inzulinháztartást és mindez együtt hozzájárul a plakkok képződéséhez is.
- Vesefunkció változás
A vese megbetegedései okozzák a másodlagos hipertóniák egyik fajtáját, de a tartós magas vérnyomás is okozhat vese megbetegedést – az összefüggés kétirányú.
- A szív izomzatának megvastagodása
Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia, amely önálló rizikófaktornak minősül.
- Fokozott trombóziskészség
A vér alvadási képességének kényes egyensúlyát számos tényező, így a magas vérnyomás is meg tudja zavarni.
- Neurohormonális diszfunkció
A másodlagos hipertónia egyik formája lehet, ha a pajzsmirigy vagy a mellékvesekéreg problémái miatt következményesen alakul ki a magas vérnyomás.

Május 17. a magas vérnyomás világnapja a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére. A napon fel kívánják hívni a figyelmet a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségeire, a betegség kezelésének módozataira.Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/magas_vernyomas/cikkek/a_magas_vernyomas_jelei/20140515143537

Megoldás a 3M: mérj, mozdulj, monitorozz!

- Magas vérnyomásról csak akkor beszélhetünk, ha térben és időben egymástól elkülönítve ellenőrizzük a vérnyomást, és azt találjuk, hogy nyugalmi állapotban végzett két-három mérés során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb. Ekkor szükséges a rendszeres otthoni mérés és a kivizsgálás. Ez utóbbi magában kell, hogy foglalja a vérnyomásmérést, a laborvizsgálatokat, a 24 órás vérnyomásmérést, az EKG-t és további kiegészítő vizsgálatokat - hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

A 24 órás Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése. A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is.Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/24-oras-holter-ekg

Ha megszületik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, elengedhetetlen az orvos által elrendelt kezelés, azonban tudni kell, hogy ez 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, e fölötti vérnyomásnál életmódkezelés is – a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt nem sikerül elérni a célértéket, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén. Az életmódkezelés két legfontosabb eleme a mozgás- és a táplálkozási terápia, amelyet kardiológus és életmódorvos iránymutatása mellett mozgásterapeuta és dietetikus tud optimálisan felépíteni.

Az életmód orvoslás jelentősen képes gyógyítani a különböző civilizációs betegségeket (mint például az elhízás, cukorbetegség és a magas vérnyomás), elsősorban a táplálkozás- és mozgásterápia eszközeivel, a gyógyszeres kezelésekkel és más gyógyító eljárásokkal együttműködve.Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/magas-vernyomas-csokkentese-gyogyszer-nelkul

- Az egyén életmódja, általános egészsége és társbetegségei mind komoly hatással vannak a vérnyomásra. Bármelyik elem változásával a vérnyomás is változhat – jó és rossz irányba is.

Magas vérnyomás betegeknek éppen ezért különösen fontos a rendszeres, otthoni és szakorvos által végzett monitorozás

– ismerteti Kapocsi doktornő. - Megfelelő életmód mellett ugyanis a vérnyomás csökkenése akár az esetlegesen mellé szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek dózisának csökkentése mellett is szóba jöhet, és fordítva is igaz az összefüggés: rossz irányú életmódváltozás és/vagy társbetegségek fellépte a szükséges gyógyszerelés emelését, váltását eredményezhetik.

(Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu))