La Fontaine mesébe illő a béka és a leopárd párviadala

2020.05.25. 14:57

Néhány váratlan csata végkimenetlét nagyon nehéz megjósolni az állatvilágban. Ki győz például a krokodil víziló, a sas és a polip vagy a gorilla és az orrszarvú összecsapásban? De egy leopárd és egy varangy harcának győztese nem lehet kétséges. Vagy mégis?

Susanta Nanda, az Indiai Erdészeti Szolgálat tisztviselője izgalmas videót tett közzé a Twitteren. A felvételen egy rettenthetetlen leopárd közelít egy béka (valószínűleg ökörbéka, bár ez nem látszik egyértelműen) felé.

A béka – életéért küzdve – felfújja magát, amekkorára csak tudja. Az ökörbéka mérete elérheti a 20 centimétert és tömege meghaladhatja a fél kilogrammot, de ez mégis csak jelentéktelen egy leopárd legalább 1 méteres hosszához és 25 kilogrammos vagy még nagyobb tömegéhez képest.

Egy majdnem egykilós ökörbékaForrás: AFP/Isabel Infantes

A leopárd azonban bizonytalankodik. Lehet, hogy az ökörbéka váladéka vagy furcsa mozgása zavarja.

Nanda szerint a ragadozó fiatal, tapasztalatlan példány lehetett, ezért miután egy ideig mancsával piszkálgatja a váratlanul harciasnak bizonyuló zsákmányt, végül otthagyja, és más préda után néz.

Az is lehet, hogy nem volt éhes, csak kíváncsi, és eljátszott egy kicsit a könnyűnek tűnő zsákmánnyal, ami a macskafélékre általában is jellemző. Azután amikor az áldozat harciasan lépett fel, jobbnak látta békén hagyni a békát.