La Fontaine mesébe illő a béka és a leopárd párviadala

ökörbéka
Egy majdnem egykilós ökörbéka
Vágólapra másolva!
Néhány váratlan csata végkimenetlét nagyon nehéz megjósolni az állatvilágban. Ki győz például a krokodil víziló, a sas és a polip vagy a gorilla és az orrszarvú összecsapásban? De egy leopárd és egy varangy harcának győztese nem lehet kétséges. Vagy mégis?
Vágólapra másolva!

Susanta Nanda, az Indiai Erdészeti Szolgálat tisztviselője izgalmas videót tett közzé a Twitteren. A felvételen egy rettenthetetlen leopárd közelít egy béka (valószínűleg ökörbéka, bár ez nem látszik egyértelműen) felé.

A béka – életéért küzdve – felfújja magát, amekkorára csak tudja. Az ökörbéka mérete elérheti a 20 centimétert és tömege meghaladhatja a fél kilogrammot, de ez mégis csak jelentéktelen egy leopárd legalább 1 méteres hosszához és 25 kilogrammos vagy még nagyobb tömegéhez képest.

Egy majdnem egykilós ökörbéka Forrás: AFP/Isabel Infantes

A leopárd azonban bizonytalankodik. Lehet, hogy az ökörbéka váladéka vagy furcsa mozgása zavarja.

Nanda szerint a ragadozó fiatal, tapasztalatlan példány lehetett, ezért miután egy ideig mancsával piszkálgatja a váratlanul harciasnak bizonyuló zsákmányt, végül otthagyja, és más préda után néz.

Az is lehet, hogy nem volt éhes, csak kíváncsi, és eljátszott egy kicsit a könnyűnek tűnő zsákmánnyal, ami a macskafélékre általában is jellemző. Azután amikor az áldozat harciasan lépett fel, jobbnak látta békén hagyni a békát.