Ez lehet a sci-fibe illő kulcsa a hosszú távú űrutazásoknak

űrutazók hibernációs kapszulákban People in hibernation units, illustration 3 DIMENSIONAL 3D ARTWORK CONTAINER CRYOGENICS DIGITALLY GENERATED FUTURISTIC ILLUSTRATION NOBODY SCIENTIFIC STORAGE TANK TECHNOLOGICAL TECHNOLOGY THREE
Űrutazók hibernációs kapszulában (művészi illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hibernációszerű állapotot idéztek elő rágcsálóknál az idegsejtjeik stimulálásával japán kutatók, akik szerint az eredményeik az emberi gyógyászat és a távoli világűr kutatásának területén is hasznosíthatók lehetnek.
Vágólapra másolva!

A Cukubai Egyetem és a Riken Kutatóintézet szakemberei a Nature című tudományos folyóirat internetes kiadásában publikálták a tanulmányukat.

A hibernáció állapotában a test sejtjeinek tevékenysége drasztikusan lelassul. Az állatok, köztük egyes emlősök körében ehhez hasonló állapot a téli álom, amelyet az alacsony testhőmérséklet és a lelassult anyagcsere jellemez a táplálékszegény hónapokban.

Egér éber (balra) és hibernált állapotban (jobbra). Alul a test hőtérképe látható Forrás: University of Tsukuba

Az egerek és a patkányok nem alszanak téli álmot. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a központi idegrendszer szerepet játszik a hibernáció állapotában, de a pontos mechanizmus nem ismert.

A mostani vizsgálatban a kutatók gyógyszerekkel stimulálták a laboratóriumi egerek hipotalamuszában lévő úgynevezett Q idegsejteket, amelynek hatására a rágcsálók normál, nagyjából 37 Celsius-fokos testhőmérséklete 24 Celsius-fokra csökkent, az oxigénszükségletük pedig a normális szint 10-20 százalékára.

Az anyagcseréjük szabályozására irányuló képességük megmaradt. Patkányokon végzett azonos kísérletek hasonló eredményeket hoztak. A kutatók szerint az eredményeik előre fogják vinni az emberi hibernációval foglalkozó kutatásokat.

Űrutazók hibernációs kapszulában (művészi illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Mint elmondták, nagy az esély rá, hogy az embereknek is vannak Q idegsejtjei, amelyek megfelelő manipulálásával előidézhető lenne egy mesterséges hibernált állapot, megnyitva az utat különböző humán gyógyászati alkalmazások, például a szívroham utáni szövetkárosodás csökkentése felé.

Az űrkutatásban egy hibernációszerű állapot lehetővé tenné az asztronauták számára, hogy alacsony oxigénszint és táplálékbevitel mellett vészeljék át a hosszú űrutazásokat.