Egy betegesen kegyetlen asszonyról nevezték el a világ legvérengzőbb férgét

Bobbit-féreg (Eunice aphroditois)
Bobbit-féreg (Eunice aphroditois)
Vágólapra másolva!
A férgek majd' félmilliárd éves törzsfejlődésük során átvészelték a földtörténet összes nagy, tömeges fajpusztulással együtt járó kataklizmáját, és nem csak a tengerekben fejlődtek tovább, hanem meghódították a szárazföldet is, ahol ugyancsak szép fajszámban terjedtek el.
Vágólapra másolva!

A legtöbb féregfaj azonban ma is a tengerek lakója. Akadnak köztük egészen brutális ragadozók is. Ilyen a meleg vizű tengerek 6-40 méteres mélységeiben élő Bobbit-féreg (Eunice aphroditois).

Talán ez az 1 -3 méter közti hosszúságú ragadozó a legagresszívabb lény valamennyi féreg között; habozás nélkül rátámad a nála méretesebb zsákmányállatokra is.

Változatos módon gyilkol, vagy erős mérgével bénítja meg áldozatait, vagy pedig az üledékből hirtelen kitörve megragadja, és erős szájszervével szabályosan kettéfűrészeli áldozatát.

Bobbit-féreg (Eunice aphroditois) Forrás: Wikimedia Commons

Nem csoda, hogy a köznapi nevét is egy meglehetősen brutális és véres bosszúról kapta.

Ezt az óriás palolo-férget egy búvárfotós nevezte el Bobbit-féregnek egy az USA-ban 1993-ban történt, nagy port felvert bűntény nyomán, olvasható a SciELO tudományos folyóiratban.

A Bobbit-ügy

A Bobbit családban a férj állítólag verte és megerőszakolta a feleségét, aki ezért bosszúból késsel levágta a férje péniszét, miközben a férfi aludt. Bár a nő kidobta az út mellé a férje férfiasságát, végül felhívta a rendőrséget, és az orvosoknak sikerült visszavarrni és működőképessé tenni a hímvesszőt. A tárgyalást nagy érdeklődés kísérte, és végül a bíróság felmentette az asszonyt az ellene felhozott vádak alól.

A fotóst erre a tragikus történetre emlékeztette részben a féreg ollószerű állkapcsa, részben az, hogy az állat iszapból kiálló része egy merev péniszre hasonlít.

A név rohamosan elterjedt az interneten, és ma már a tudományos munkákban is találkozhatunk vele (természetesen a tudományos Eunice aphroditois név mellett).