A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése értelmében 2020. augusztus 1-jétől a PTE Bölcsészettudományi Kar új neve Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar lett. A névváltoztatás fordulópontot jelent a Kar történetében. Jelzi, hogy a humántudományok mellett a társadalomtudományok is meghatározzák az itt folyó képzés arculatát – tájékoztatta a PTE az Origót.

A Pécsi Tudományegyetem önálló Bölcsészettudományi Kara (BTK) 1992-ben alakult meg az akkori Janus Pannonius Tudományegyetem szervezeti egységeként. Az elmúlt közel 30 évben jelentősen kiszélesedett a BTK képzéskínálata.

A hagyományos bölcsészettudományi szakok mellett a társadalomtudományok területén is magas szintű kutatás folyik – tájékoztatta szerkesztőségünket az egyetem kedden. – A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar a Pécsi Tudományegyetem legnagyobb kara, országos szinten is az élvonalban van a többi hasonló diszciplínákat képviselő karok között.

A Pécsi Tudományegyetem életében a névváltoztatás fordulópontot jelentForrás: PTE/Csortos Szabolcs

Hozzátették: az elmúlt években a társadalomtudományi szakok hallgatói létszáma egyre nőt, ma már 600 fő fölötti az itt tanulók száma, alap-, mester-, és doktori képzési szinten. Ahogy arról az egyetem tájékoztatott: a névváltoztatás szükségszerű lépés volt, ami tükrözi a jelenlegi helyzetet, hozzájárul ahhoz, hogy azok a partnereik, akik társadalomtudományi képzések mentén keresik a kapcsolatot, megtalálják a kart. Mindemellett az idegennyelvű képzések számának gyarapodása, a nemzetközi tudományos élethez való szervesebb kapcsolódás is indokolttá teszi a névváltoztatást. A Kar angol neve Faculty of Humanities and Social Sciences lett. A névváltozással egy időben megújult a Kar arculata is.