Ijesztő, amit a partra vetett delfinek testében találtak

delfin
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Tele volt káros kémiai anyagokkal annak a 83 delfinnek és bálnának a zsírja, amiket 2012 és 2018 között vetett partra a víz az Egyesült Államok területén – derítette ki egy kutatás, amit a Frontiers in Marine Science című szaklap közölt.
Vágólapra másolva!

A tengeri emlősök szövetébe épült vegyületek főként csomagolóanyagokból, növényvédő szerekből, játékokból, szappanból és fogkrémekből származtak.

A Floridai Atlanti Egyetem kutatói az elpusztult emlősökből nyert zsírmintákat tanulmányozták, és elsősorban öt organikus mérgező anyagra koncentráltak. Az így kapott adatokat kiegészítették a májmintákban azonosított toxikus vegyületekkel.

Kiderült, hogy több tényező – például nem, életkor, élőhely - is befolyásolta a méreganyagok felhalmozódását. Példának okáért a palackorrú delfinek májában az ólom, a mangán, a higany, a szelén, a cink és a tallium koncentrációja volt kiugróan magas, míg az ámbráscetekben az arzén, a kadmium, a kobalt és a vas dominált. A nőstény palackorrú delfinekben szintén nagyon magas volt az arzén koncentrációja.

Illusztráció Forrás: AFP/Xavier Leoty

A felfedezés ismét bizonyítja, hogy az emberi tevékenység rendkívül károsan érinti a tengerek élővilágát. A veszélyes kémiai anyagok feljutnak a tápláléklánc legfelsőbb szintjeire, és minél magasabbra kerülnek, annál koncentráltabban vannak jelen. A delfinek és bálnák étlapján ráadásul számos olyan szennyezett hal- és rákfaj szerepel, amit az ember is fogyaszt.