Tudja-e, hogy mikor és miért váltak népszerűvé az ölebek?

öleb
Az ölebek népszerűsége a filmeknek is köszönhető
Vágólapra másolva!
Aki szereti a történelmet, a történelmi regényeket és filmeket, az bizonyára el sem tudja képzelni a királyokat és királynőket anélkül, hogy ne rajonganák őket körül valamilyen módon a kutyák. A kezdetben inkább vadászatra, házőrzésre vagy más munkacélra beszerzett ebeket a történelem sodrában gyakran egyre inkább a kedvtelésből, házi kedvencként kezdték el tartani. Ez a trend azonban többször változott.
Vágólapra másolva!

Sok király és királynő rajongott az ölkutyákért

Zsófia Sarolta brit királyné, Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának királynéja valósággal rajongott a pomerániai törpespicc kölykök iránt. A fajtát még 1761-ben vitte magával, amikor III. György brit király felesége lett. Fiának, a kicsapongó és extravagáns életmódot folytató IV. György királynak is nagyon megtetszett ez a fajta, miközben a szigorú erkölcsök megtestesítőjeként uralkodó

Viktória királynőnek a tacskók, a mopszok és pomerániak voltak a nagy kedvencei.

Az egyik leghíresebb királyi kutya mégis egy Caesar nevű kis terrier volt.

Caesar, az elkényeztetett királyi kedvenc Forrás: Wikimedia Commons/http://jacksonsworld-jackson.blogspot.com/2008/01/caesar-c1898-1914.html

– mondta Richard Fitzwilliams, londoni királyi kommentátor a LiveScience online tudományos portálnak.

Eduárd leginkább az élvezeteknek élt, és jelentős szerepet játszott a férfidivat alakításában. Sokat utazott mind a birodalmon belül, mind külföldön, és közben rajongott a kutyákért. Ugyanezt a vonalat folytatta VIII. Eduárd brit király is, aki az 1930-as években vett feleségül egy elvált asszonyt, Wallis Simpsont, de a palotáikból soha nem hiányoztak a mopszok.

Már több mint tízezer éve is léteztek

De vajon tényleg a brit királyi család tagjai a felelősek az ölebek iránti rajongás elterjesztéséért? És pontosan mikor váltak népszerűvé ezek a kutyafajták és miért? A válasz összetett.

A kis méretű ebek nem sokkal a kutyák háziasítása után jelentek meg:

az egyik legrégebbi maradványra a kutatók a Közel-Keleten bukkantak, amelynek az eredetét mintegy 12 ezer évvel korábbra becsülték a BMC Biology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint.

A mopsz vagy pug egy nagy múltú, valószínűleg kínai eredetű kutyafajta: VIII. Eduárd brit király és Viktória brit királynő személyes kedvencei Forrás: pxhere.com

Nehéz azonban pontosan megmondani, hogy mikor lettek „divatosak ezek az apró szemfogak",

mert ezeknek a fajtáknak a népszerűségére vonatkozó, eddig rendelkezésre álló feljegyzések nem nyúlnak vissza túlságosan messzire a képzeletbeli idővonalon.

A jelenleg rendelkezésre álló kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek gondolkodását és szokásait ebben a tekintetben, tehát a kutyafajták kiválasztásában és az ölebek iránti lelkesedésben is jelentősen befolyásolják a trendek és a hírességek, például az uralkodók kultúrája.

Az ölebek népszerűsége ciklikusan változott

Stefano Ghirlanda, a Brooklyn College pszichológia professzora ezt a hatást úgy mutatta be, hogy az American Kennel Club kölyökkutya nyilvántartási adatait elemezte 1926 és 2005 között. A PLOS One folyóirat 2013-as tanulmányában kollégáival

megvizsgálta a regisztrált kutyafajták népszerűségét a különböző, olyan jellemzők mentén,

mint például az egészség, a hosszú élettartam, a fajtajellemzők és a viselkedési attitűdök, beleértve az agressziót, a tanulékonyságot és a félelmet. A szakemberek arra számítottak, hogy kapcsolat áll fenn a kívánatos tulajdonságok és a fajták népszerűsége között. Ám végül rájöttek, hogy téves hipotézist állítottak fel.

William Hallett és felesége portréja 1785-ből, a pomerániai törpespiccük társaságában Forrás: Wikimedia Commons/Thomas Gainsborough

– mutatott rá Ghirlanda. – Egyes fajták népszerűsége eléggé ingadozónak tűnik, amiből arra következtettünk, hogy az ölebek iránti rajongás néhány történelmi korban csupán csak a divat kérdése volt.

Adataik azt mutatták, hogy a kisebb méretű kutyák a 1970-es években óriási népszerűségnek örvendettek,

majd hirtelen kiestek a gazdik kegyeiből, hogy a 2000-es évek elején aztán ismét a reneszánszukat élvezhessék.

A szakemberek szerint a mopszok például nagyon népszerűek voltak az 1970-es és 2000-es években, de érdekes módon a tacskók is ugyanezt a mintát követik.

A filmek is jelentősen befolyásolták a népszerűségüket

Emiatt a ciklikus népszerűség miatt a tudósok arra jutottak, hogy az emberek valószínűleg nem az alapján válogatják a kutyáikat, hogy melyik fajta felel meg a legjobban az életmódjuknak és az elvárásaiknak, hanem

leginkább az aktuális trendek és a népi kultúra befolyásolja őket a döntés meghozatalakor.

Ghirlanda és munkatársai ennek további vizsgálata céljából egy úgynevezett „nyomon követési tanulmányt" tett közzé 2014-ben szintén a PLOS One szaklapban, hogy megvizsgálják, hogy az ölebeket is bemutató, nagy kasszasikerű filmek hoznak-e emelkedést az azonos fajtájú kölyökkutyák népszerűségében a filmek megjelenését követő években.

Az ölebek népszerűsége a filmeknek is köszönhető Forrás: Courtesy of Netflix

– mondta Ghirlanda. – Ha a film sikeressé válik, akkor az meglehetősen növeli a fajták népszerűségét.

A szakemberek számításai szerint például a Disney 1996-os „101 kiskutya" című filme mintegy 20 százalékkal növelte a foltos kutyák, konkrétan a dalmaták népszerűségét a film megjelenését követő egyetlen évtizedben.

Az 1943-ban bemutatott „Lassie hazatér" című film szintén hasonló növekedést hozott a skót juhász kutyafajták iránti lelkesedést tekintve.

Az ölebek a gazdagok kiváltságát jelentették

A tudósok szerint mindezt sajnos azt is jelenti, hogy lehetetlen pontosan megválaszolni azt a kérdést, hogy vajon mikor és miért váltak ennyire népszerűvé az ölebek. A történelmet vizsgálva más kutyafajtákhoz hasonlóan, nagy valószínűséggel

végigjárták a népszerűség, majd a népszerűtlenség fázisait, és ez így folytatódott mindaddig, amíg azt a trendek, a divat és a kultúra így kívánta.

Az azonban meglehetősen biztos, hogy az uralkodók az ölebek korai rajongói voltak, és befolyásolhatták az ilyen fajták iránti vágyat, legalábbis bizonyos emberek számára.

Itzehoe, 2012. április 22. A hagyományos itzehoe-i kutyafutóverseny két résztvevője vágtat Az a németországi Itzehoe-ben. A taAz cskó és nem tacskó kategóriában rajthoz álló versenyzők legjobbjainak díja az itzehoe-i aranykolbász volt. (MTI/EPA/Carsten Rehder) Forrás: MTI/EPA-DPA/Carsten Rehder

– zárta gondolatait Ghirlanda.

Ez bizonyára azért alakult így, mert a kutyákat etetni kellett, ezért az alacsonyabb társadalmi osztályban élők számára a kutyáknak „hasznos feladatot kellett ellátniuk", például segítettek a vadászatban, őrizték a házat vagy más hasznos funkciót töltöttek be.

Nem véletlen, hogy ezeket az ölebeket az uralkodók gyakran a végtelenségig elkényeztették:

VIII. Eduárd brit király mopszlijai például gyémánt szegecses gallért viseltek, ezüst tálakból étkeztek és bársonypárnákon aludtak.