Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Barázdásbálnák bukkantak fel a spanyol partvidéken

barázdásbálna
A sziláscetek alrendjébe tartozó közönséges barázdásbálna csaknem 27 méteres hosszúságával a második legnagyobb, ma is élő állatfaj
Vágólapra másolva!
Drónokkal figyelik meg a Spanyolország északkeleti partjainál évente összegyűlő és táplálkozó barázdásbálnákat, amelyek között rendszeres visszatérők is vannak.
Vágólapra másolva!

A földkerekség második legnagyobb állatfaja a Földközi-tengerben is előfordul

A közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus), amely 24 méteres testhosszával a világ második legnagyobb bálnafaja, a világtenger számos részén, köztük a Jeges-tengerben, az Atlanti-óceánban és a mediterrán medencében, a Földközi-tengerben is előfordul.

A sziláscetek alrendjébe tartozó közönséges barázdásbálna csaknem 27 méteres hosszúságával a második legnagyobb, ma is élő állatfaj Forrás: Pinterest

Ezek a méltóságteljes tengeri emlősök

az évszakokhoz igazodva vándorolnak az óceánok között,

hol táplálkozóterületeikre, hol pedig a melegebb vizekbe, hogy világra hozzák borjaikat. A spanyolországi EDMAKTUB Association nevű tudományos szervezet a közönséges barázdásbálnák viselkedésének és vándorlásának dokumentálásával foglalkozik.

Fejminták alapján azonosítják az egyedeket

Az elmúlt hét évben a szervezet csaknem 700 órányi filmfelvételt készített az északkelet-spanyolországi Katalónia partjainál, Barcelonától és Tarragonától délre összegyűlő és táplálkozó bálnákról.

A jelek szerint az állatok egy része ugyanahhoz a partszakaszhoz tér vissza táplálkozni minden évben.

Közönséges barázdásbálna Forrás: Salish Sea Marine Sanctuary

"A megfigyelt több mint 132 bálna 10 százalékát már az előző években is láttuk" - mondta Eduard Degollada, az EDMAKTUB elnöke, hozzátéve, hogy az állatokat a fejükön lévő egyedi mintázat alapján lehet azonosítani.

(Forrás: MTI/Reuters)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről