Elszundikált egy úszó jégtáblán és Írországban ébredt

rozmár
A rozmárok életmódja miatt létfontosságú számukra a tengeri jég
Vágólapra másolva!
Egy 5 éves lány az édesapjával sétált a hétvégén az ír tengerparton, amikor egy különös jövevényt vett észre. Hamarosan kiderült, hogy egy rozmár sodródott oda valahogyan az északi sarkkörről, miután elaludt egy úszó jégtáblán.
Vágólapra másolva!

Alan Houlihan és ötéves lánya, Muireann vasárnap a Kerry megyei Valentia-szigeten sétált, amikor szokatlan látványban volt részük.

– mondta Houlihan az IrishCentral helyi lapnak, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Ez a hatalmas, bika vagy tehén méretű állat valahogy felugorhatott egy úszó jégtáblára.

A legtöbb rozmár (Odobenus rosmarus) az Északi-sark közelében él, ahol a sekély vízben rákfélékre és kagylóra vadászik. A tudósok azonban többször megfigyelték, hogy pihenés céljából gyakran felkapaszkodnak úszó jégtáblákra. Semmilyen más fajjal nem lehet összetéveszteni őket: bőre barna, míg az első szemfogak hatalmas agyarakká alakultak át.

A hímek agyara elérheti akár az egy métert is, a nőstényeké valamivel kisebb.

A hatalmas lények csak igen ritkán jelennek meg az ír partok mentén; az első rozmármegfigyelést még 1897-ben rögzítették. Azóta kevesebb mint két tucat további rozmárt észleltek Írországban.
A Valentia-szigeten most látott rozmár az agyarainak harminc centiméteres hossza alapján meglehetősen fiatalnak számít. Az állat teste az orrától a farokig több mint kétméter volt. Joggal merült fel a kérdés: hogyan kerül egy fiatal rozmár Kerry megyébe?

Egy rozmár vetődött véletlenül az ír partokra Forrás: Pinterest

– mondta Kevin Flannery, a Dingle Oceanworld Akvárium tengerbiológusa. – Azt mondanám, hogy az Atlanti-óceánról érkezett, talán elment Izlandra és tovább Shetlandra, de ez nem valószínű.

Hozzátette: a rozmár több ezer kilométer megtétele után valószínűleg kimerült és éhes. A tudósok szerint most bizonyára keres néhány kagylót a sziget körül, majd amikor visszanyeri az erejét, akkor remélhetőleg vissza fog térni az Északi-sarkra.