Hetvenévesen is költött a világ legidősebb tengeri madara

Laysan-albatrosz
A Laysan-albatroszok általában 12-40 évig élnek
Vágólapra másolva!
Idén is költött a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, noha már legalább 70 éves - közölte az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS).
Vágólapra másolva!

Csak egyetlen csibét nevelnek fel

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz a világ legidősebb ismert, ma is költő vadon élő madara. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz legfiatalabb csibéje február 1-jén kelt ki a tojásból. Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre.

Wisdom, a hetvenéves Laysan-albatrosz az új fiókájával Forrás: John Klavitter/U. S. Fish and Wildlife Service

A madár mindig ugyanabban a védett fészekben költ jelenlegi párjával, Akeakamaival, amellyel 2012 óta él együtt.

A vadvédelmi szolgálat szerint most kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

A Midway-szigeteken él a világ legnagyobb albatroszkolóniája

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 70 éves, noha fajtársai általában 12-40 évig élnek. A kivételesen hosszú életű madárnak eddig 30-36 fiókája születhetett.

A Laysan-albatroszok általában 12-40 évig élnek Forrás: Wikimedia Commons/DickDaniels

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át,

köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet. Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé.

Laysan-albatrosz fiókák a Midway-szigeteken Forrás: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Mark Logico

Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

(Forrás: MTI)