Egyre több a megmagyarázhatatlan UFO-észlelés - új katonai jelentés készül

ufó
Az USS Nimitz repülőgép-hordozóról felszállt F-18-as vadászgép kamerájának felvétele arról a titokzatos repülő tárgyról, amelynek nem sikerült megfejteni az eredeté. A tik-takknak elnevezett ufót 2004-ben észlelték, és máig nem tudják, hogy mi lehetett
Vágólapra másolva!
John Ratcliffe, aki Donald Trump elnöksége alatt töltötte be az Egyesült Államok hírszerzési igazgatói posztját, nemrég azt nyilatkozta, hogy az amerikai hírszerző szervezet jóval több azonosítatlan repülő tárgyról tud, mint a közvélemény. 2019-től az Egyesült Államok magas rangú katonai vezetői közül többen is említést tettek olyan ismeretlen repülőtárgy-észlelésekről, amelyeknél a hagyományos magyarázatok, mint például a szokatlan légköri jelenségek, a meteorológiai ballonok, vagy a fényesebb műholdak, kizárhatók. Noha a katonai, illetve a polgári hírszerzés e tárgyban megszólalt vezető tisztségviselői kellő óvatossággal fogalmaznak, de azt valamennyien elismerik, hogy számos, főleg a légierő pilótáihoz köthető észlelés olyan különleges viselkedésű repülő szerkezeteket dokumentált, amelyek eredetére egyelőre nincsen még megnyugtató magyarázat.
Vágólapra másolva!

Teljes mértékben lehetségesnek tartom, hogy létezik olyan technológia, mely úgy fizikai, mint ahogy pszichikai, anyagi és szellemi is."
(Joseph Allen Hynek professzor, az amerikai légierő Project Blue Book programjának volt vezetője)

A legtöbb UFO-észlelés mögött nincsenek idegenek, de van, ami megmagyarázhatatlan

Az angol Undentified Flying Object, vagyis az azonosítatlan repülő tárgy kifejezésből származó UFO betűszó az 1960-as évektől kibontakozó sci-fi irodalomnak köszönhetően vált a földönkívüli civilizációk titokzatos űrhajóinak szinonimájává.

A kifejezés eredete az 1950-es évekre vezethető vissza.

Az amerikai katonai repülési szakzsargonban meghonosodott UFO kifejezést a pilóták, illetve a légi irányítás azokra a repülés közben vizuálisan vagy radarral észlelt objektumokra használták, amelyeknek eredménytelen maradt az azonosítása.

Az 1950-es évektől csapott magasra az UFO-láz Forrás: Dreamstime

A harci pilóták nyelvezetében az UFO egyaránt lehetett sikertelenül azonosított ellenséges repülőeszköz, polgári gép, meteorológiai ballon, vagy bármilyen más olyan repülőeszköz, aminek nem tudták sem a típusát, sem pedig a funkcióját megállapítani. A pilóták zsargonjából a sci-fi szerzők jóvoltából a köznyelvbe is átkerült kifejezés „civil" értelmezése azonban jelentősen leszűkült: a közvélemény az ufók alatt kizárólag a „repülő csészealjakat", vagyis a feltételezett idegen civilizációk űreszközeit érti.

Jesse Marcel őrnagy a légierő Roswell Army Air Field bázisának tisztje a Roswell határában 1947 júniusában lezuhant állítólagos UFO roncsaival. Az úgynevezett roswelli incidens a leghíresebb nyilvánosságot kapott UFO-ügy Forrás: AFP/United States Air Force

A tisztázatlan hátterű meteorológiai, illetve légkörfizikai jelenségekre egy másik, a közvélemény számára sokkal kevésbé ismert kifejezést, az UAP (Unindentified Aerial Phenomena – azonosítatlan légi jelenség) betűszót használják a pilóták és a szakemberek.

A második világháború után ugrásszerűen megsokasodott az UFO - észlelések száma,

ami részben a repülőtechnika fejlődésére, másrészt a hidegháborús korszak magaslégköri katonai kísérleteire, továbbá az egyre több földkörüli pályán keringő műhold megjelenésére volt visszavezethető. Nem kis részt a sci-fi irodalom növekvő népszerűségének köszönhetően a civil UFO-észlelések is megszaporodtak; már hosszú ideje minden évben több ezer ilyen bejelentést regisztrálnak a hatóságok.

Sokan azt feltételezik, hogy a nevadai sivatagban fekvő szigorúan titkos katonai telep, az 51-es bázis területén őrzik az 1947-es roswelli UFO-incidens tárgyi bizonyítékait Forrás: AFP/Angelo Cavalli

A laikus megfigyelések túlnyomó többségére gyorsan megtalálják a helyes magyarázatot; a nem egyszer élénk fantáziával rendelkező megfigyelők a leggyakrabban műholdakat, a sztratoszférában sodródó és a napsütésben fényesen csillogó meteorológiai ballonokat, vagy a nagy magasságban haladó repülőgépek jelzőfényeit azonosítják UFO-ként.

A földönkívüli magasan fejlett civilizációk létére egyelőre még nincsen bizonyíték Forrás: ESA

A szárazföldi és a haditengerészeti légierő, valamint a polgári légi forgalom hivatásos gépszemélyzetének az észlelései azonban már más lapra tartoznak: ezek között is akadnak szép számmal olyan megfigyelések, amelyekre a szakembereknek sem sikerült megfelelő magyarázatot találniuk.

A Nimitz-incidens, amit másfél évtizedig övezett mély hallgatás

Hosszú évtizedeken át a légierő vagy a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA archívumaiban őrzött UFO-észlelésekre vonatkozó dokumentumokat mély hallgatás övezte a hivatalos szervek részéről. Ezt a sok évtizedes csendet először a CIA törte meg 2016-ban, amikor az azonosítatlan repülő objektumokkal kapcsolatos dokumentumot hozott nyilvánosságra. 2019-ben az Egyesült Államok Haditengerészete (U.S. Navy) ütött újabb rést a hallgatás falába azzal, hogy beismerték: 2004-ben az USS Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozóról felszállt két F-18 „Hornet" típusú vadászgép őrjáratozás közben egy furcsa, azonosítatlan repülő objektummal találkozott (érdekesség: a USS Nimitz fedélzetén játszódik az 1980-ban készített Végső visszaszámlálás című időutazásos sci-fi - Kirk Douglas és Martin Sheen főszereplésével-, ott is forgatták a fedélzeten játszódó eseményeket).

Az USS Nimitz repülőgép-hordozó San Franciscóban Forrás: AFP/Shannon E. Renfroe

Az eset különlegessége, hogy a géppár egyik pilótája a fedélzeti videokamerával meg is örökítette az útjukat keresztező különleges repülő tárgyat. Noha ez a videofelvétel már 2017-ben nyilvánosságra került, az U.S. Navy csak két évvel később, 2019-ben ismerte el a felvételek hitelességét, valamint azt is, hogy szakértőiknek nem sikerült pontos magyarázattal szolgálnia a repülő tárgy eredetéről.

Az USS Nimitz hordozóról felszállt F-18-as vadász kamerája rögzítette is a furcsa azonosítatlan repülő tárgyat Forrás: U.S. Department of Defense

A felvételek nyilvánosságra kerülése után elterjedt, hogy létezik egy jóval hosszabb vágatlan verzió is, amit az úgynevezett Nimitz-incidensnél a repülőgép-hordozót kísérő USS Princeton cirkáló legénysége meg is tekinthetett a hadihajó titkosított, zárt rendszerű televíziós hálózatán.

Egy évvel később az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szintén megszólalt a Nimitz-incidens ügyében.

A Pentagon képviselői által bemutatott dokumentum szerint a haditengerészet két F-18-sa „talán egy ismeretlen eredetű drónt észlelt", de azt a jelentés is elismeri, hogy az állítólagos drón irányítóját sohasem sikerült beazonosítani.

A titokzatos repülő tárgyról készített kinagyított és számítógéppel javított felvétel Forrás: History.com

2020-ban a CIA ismét nagyot lépett az UFO-titkok frontján:

a Központi Hírszerző Ügynökség ugyanis - saját állítása szerint - minden olyan, a birtokában lévő UFO-dokumentumot elérhetővé tett az interneten, ami azonosítatlan repülő objektumokra vonatkozik. A CIA teljes listája itt érhető el.

Chad Underwood, a formájáról "tik-taknak" elnevezett UFO-t felfedező F-18-as vadászgép pilótája Forrás: Intelligencer/Chad Underwood

Tavaly még egy további fontos lépés történt az UFO-fronton: a még a Trump-adminisztráció idején elfogadott és 2019-ben hatályba lépett Intelligence Authorization Act alapján az amerikai törvényhozás arra kötelezte a Pentagont, hogy minden olyan adatot és jelentést hozzon nyilvánosságra, ami az azonosítatlan repülő objektumokkal kapcsolatban a birtokában van. A törvény 180 napot adott erre az Amerikai Védelmi Minisztériumnak, a határidő pedig most júniusban fog lejárni.

Lehet, hogy június elején robban az UFO-bomba

A Pentagon még 2020 augusztusában felállított egy külön vizsgálóbizottságot, az Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) elnevezést kapott csoportot, amelynek – a bizottságot felállító rendelet szövege szerint – „a beazonosítatlan légköri jelenségek" vizsgálata lesz a legfőbb feladata.

A jövőben a legkülönbözőbb forrásokból, így különösen a haditengerészeti vagy szárazföldi légierőtől, és ezek hírszerző szerveitől, az FBI-tól, műholdakról és a NASA-tól származó összes megfigyelési adat ehhez a bizottsághoz fog befutni.

UFO-ról készített fantáziagrafika Forrás: Photononstop/Infra

AZ UAPTF figyelme nem csak arra fog kiterjedni, hogy az azonosítatlan jelenségeknek mi lehet a természettudományos magyarázata, vagy hogy esetleg összefüggésbe hozhatóak-e valóban a feltételezett földönkívüli civilizációkkal. Még az előbbi kérdéseknél is akkurátusabban fogják vizsgálni azt azonban, hogy az ismeretlen eredetű jelenségek hátterében nem valamely, az Egyesült Államokkal szemben ellenségesnek minősített nagyhatalom új és titkos technológiai kísérletei állnak-e.

Egy F-18-as "Superhornet" vadászgép a hanghatár áttörése közben. Megfigyeltek olyan azonosítatlan repülő tárgyakat is, amelyek hangrobbanás nélkül lépték át a hanghatárt, ami a mai ismereteink szerint egyébként lehetetlen Forrás:Getty Images/Mark Wilson

Christopher Mellon, a Pentagon korábbi magas rangú hírszerző tisztje szerint az azonosítatlan légi jelenségeknek a nyilvánosság számára is hozzáférhető vizsgálata rendkívül nagy jelentőségű lépés,

mert ezzel az egész probléma a közbeszéd részévé válhat,

és így annak, aki a jövőben ezekről a kérdésekről fog beszélni, nem kell majd attól tartania, hogy megszégyenítik emiatt.

Az UFO-k a sci-fi népszerűsége nyomán váltak a földönkívüli civilizációk szimbólumává Forrás: AFP/Sciencec Photo Library

Ez az elhatározás más okból is rendkívül nagy jelentőségű a volt hírszerző szerint, mert fényt deríthet eddig még nem ismert katonai fenyegetésekre csakúgy, mint ahogyan egy esetleges távoli civilizáció nyomaira.

Még érdekesebb, amit John Ratcliffe, Donald Trump elnök egykori hírszerzési igazgatója nyilatkozott a közelmúltban.

Ratcliffe szerint az azonosítatlan repülő tárgyakkal, illetve légköri jelenségekkel kapcsolatos észlelések legnagyobb része titokban maradt, és nem jutott el a nyilvánossághoz, noha ilyeneket nemcsak az Egyesült Államok légterében, hanem a Föld szinte minden pontján megfigyelnek.

John Ratcliffe, volt hírszerzési igazgató Forrás: Wikimedia Commons

Ratcliffe kifejtette, hogy ezek az észlelések gyakran nemcsak egy-egy pilótától, vagy műholdtól származnak, hanem az azonosítatlan jelenségek egy részét többen, és többfajta módon is megfigyelik. Külön kiemelte, hogy az ismeretlen tárgyak sokszor

a jelenlegi ismereteink számára megmagyarázhatatlan módon viselkednek,

amire több példát is megemlített, például a hanghatárátlépést hangrobbanás nélkül, ami fizikailag lehetetlen, vagy olyan sebességet és manővereket, amelyek a mai technikával elképzelhetetlenek.

Az idegenek elválaszthatatlanok az UFO-történetektől Forrás: Pinterest/Wolff

Noha a CIA és a haditengerészet viszonylag már sok információt nyilvánosságra hozott, de a szárazföldi légierő illetékesei egyelőre még összeszorítják a szájukat. Az UAPTF június elején nyilvánosságra kerülő jelentése ezért valószínű, hogy nagyon sok érdekességgel fog szolgálni.