Óriási a bitcoin bányászat szén-dioxid emissziója Kínában

bitcoin
A bitcoin bányászathoz számítógépek százainak együttműködése szükséges, hogy kitalálják a kriptopgráfiai feladványokat.
Vágólapra másolva!
Kínában nagyon intenzív a bitcoin bányászat emissziójának növekedése, ami hamarosan túlszárnyalja a közepes méretű európai országok teljes éves emisszióját.
Vágólapra másolva!

A virtuális „bányászat" is termelhet szenet

Guan Dabo a pekingi Tsinghua Egyetem professzora és kollégáinak analízise azt sugallja, hogy a bitcoin karbonlábnyoma Kínában 2024-ra éri el tetőpontját, körülbelül 130 millió metrikus tonna szént felszabadítva.

Ez túllépi Olaszország és a Cseh Köztársaság éves szénkibocsátását.

Kínában 2024-re a bitcoin bányászathoz már 297 terawatt óra energiára lesz szükség, és ez az ország energiatermeléséből származó szén-dioxid emisszió megközelítőleg 5.4%-áért felelős.

A 2018 novemberi állás szerint azoknak a számítógépeknek, amelyek bitcoint állítanak elő, évente mintegy 45,8 billió (ezermilliárd) wattórára van szükségük. Forrás: https://www.bbc.com/news/business-42435838

Az úgynevezett bitcoin bányászat során a számítógépek versenyeznek, hogy matematikai rejtvényeket oldjanak meg amiért a „bányászok" ezért pénzt kapnak. Aki elsőként dolgoz ki egy ellenőrzött tranzakciót, azé a pénz. A megoldásért járó bitcoinok számának felezési ideje egy év, a feladványok pedig egyre nehezebbek és több számítást kell elvégezni megoldásukhoz,

ami miatt a hardverkapacitás és az ehhez szükséges elektromos energia felhasználás is növekszik.

A bitcoin bányászathoz számítógépek százainak együttműködése szükséges, hogy kitalálják a kriptopgráfiai feladványokat. Forrás: https://www.bbc.com/news/technology-47867031

A kutatók előrejelzése szerint a bitcoin bányászat elektromos energia felhasználásához kapcsolódó emisszió 2024-re tetőzik Kínában. Az előrejelzés azon a számításon alapul, hogy mikor lesz a bitcoin bányászat kiadása nagyobb, mint az érte járó pénz.

2024-re tetőzhet a bitcoin bányászat karbon lábnyoma

A kutatók a modellezéshez pénzügyi projekciókat és karbon-emisszió analízist használtak, számításba véve az emisszió lábnyomot valamint a lokációs faktort is, vagyis, hogy a „bányászok" hol tevékenykednek, Sanghajban, Pekingben, vagy más nagyvárosban-e?

Ez határozza meg ugyanis, hogy milyen típusú elektromos áramot használnak.

A kínai bitcoin bányászat mintegy 40%-a szénerőművekből származó elektromos energiát használ.

A bitcoin bányászathoz felhasznált energia jelentős hányada szénalapú erőművekből származik Kínában (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Patrick Pleul

A „bányászok" főleg Pekingben vagy Észak-Kína más nagyvárosaiban a szénerőművek által termelt elektromosságot használják, míg a déli tartományokban, különösen Guizhou, Yuann és Sichuan nagy részén a hidroelektromosságot használják fel . Mivel Kína kötelezettséget vállalt, hogy 2060-ra nettó szénkibocsátása zéró lesz, szabályozások szükségesek, hogy csökkentsék a bitcoin bányászatból és a jövőben létrejövő más szektorokból származó karbon-emissziót, nyilatkozta Guan dabo, a kutatás vezetője.

(Forrás: New Scientist)