Eddig nem sikerült megfékezni az erdőirtást az Amazonas vidékén

erdőirtás
Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben.
Vágólapra másolva!
Egymilliárd dolláros támogatást kér Brazília a külföldtől, többek között az Egyesült Államoktól, hogy 30-40 százalékos mértékben visszaszorítsa az erődirtást az Amazonas térségében - közölte a környezetvédelmi miniszter egy interjúban. Latin-Amerika legnagyobb országa két éve még elutasította a nemzetközi segítséget.
Vágólapra másolva!

Ricardo Salles miniszter az O Estado de Sao Paulo című lapban arról beszélt, hogy egymilliárd dollárra számítanak egy év alatt. Amennyiben beérkeznek az erdőirtás elleni küzdelemhez szükséges források, akkor 12 hónap alatt el lehet érni, hogy 30-40 százalékkal csökkenjen a károkozás.

Brazíliát széles körben bírálták amiatt, hogy nem sikerült megfékeznie az erdőirtást az Amazonas vidékén, a világ legnagyobb esőerdejében.

Jair Bolsonaro államfő korábban azt mondta, a védekezés helyett ő inkább azt támogatja, hogy kiaknázzák az esőerdő nyújtotta gazdasági erőforrásokat. Ezzel egy időben csapatokat küldött, hogy megpróbálják kezelni az erdőirtás jelentette gondokat, de az erőfeszítés kevés sikerrel járt.

Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51425408

A miniszter kifejtette, hogy a tervek szerint a beérkező pénz egyharmadát közvetlenül az erdőirtás elleni küzdelemre fordítanák, míg a fennmaradó kétharmadból jutna a gazdasági fejlesztésre, amelynek keretében

az embereknek alternatív megélhetőségi lehetőséget teremtenének, hogy ne az esőerdőből igyekezzenek hasznot húzni.

Salles azt is mondta, hogy miközben pénzt kért az Egyesült Államoktól és Norvégiától, megkérdezte azt is, "hajlandóak-e együttműködni" Brazíliával. Hozzátette, a terv végrehajtásáért a hadsereg maradna a felelős. Ezt azzal indokolta, hogy olcsóbb fizetni a katonák napidíját, mint teljes munkaidőben foglalkoztatottakat alkalmazni az Ibama környezetvédelmi ügynökségnél.

A miniszter hangoztatta, hogy ha nem kapják meg a kívánt összeget, akkor is igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni a tervezett cél érdekében.

A források esetleges hiánya miatt azonban nem vállalhat kötelezettséget arra, hogy megmondja, mennyire sikerült visszaszorítani az erdőirtást.

(MTI/Reuters)