Dávid digitális másolatát küldi Olaszország a dubaji világkiállításra

Michelangelo Dávid
A 3D printed digital exact twin copy made of acrylic resin covered with marble dust to replicate Michelangelo’s statue, the boy warrior David, to represent Italy at the upcoming Dubai Expo 2021, is pictured during its transportation at a workshop where the marble dust is applied, in Florence on April 14, 2021. - Replicating the original 17ft-high, six ton marble statue which stands in the Galleria dell’ Accademia in Florence, required a team of art historians, technicians and engineers, as well as 21st century technology : digital scanning, lasers and one of the world’s largest 3D printers, resulting in a 14-piece same size statue weighing 400 kilos plus 150 kilos of base. This project, backed by the Galleria dell’Accademia, aims to showcase the advantages of using 3D printing in art. (Photo by Carlo BRESSAN / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Michelangelo Dávidjának minden korábbinál pontosabb, háromdimenziós nyomtatással készült, életnagyságú "digitális" másolatát küldi Olaszország a dubaji világkiállításra.
Vágólapra másolva!

Csak az két hétig tartott, míg a legmodernebb digitális technikával méretet vettek a firenzei Galleria dell'Academián lévő monumentális szoborról, majd 3D-s nyomtatók segítségével elkészítették a másolatát akrilgyantatömbökből. Ezt követően kézművesek és restaurátorok hada vette kézbe a kópiát, hogy az a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson az eredetire, utolsóként márványport vittek fel a tökéletes illúzió végett.

Az 5,2 méter magas márványszobor pontos másának rekonstruálásához rendkívül komplex berendezésekre volt szükség - mondta el a feladatra a Firenzei Egyetem által kiválasztott cég, a Hexagon Italia marketingvezetője, Levio Valetti.

Michelangelo Dávid szobrának 3D digitális másolata Forrás: AFP/Carlo Bressan

A milliméter néhány századáig megközelítettük a valódit, a reprodukció minden korábbi másolatnál jobban tükrözi a valóságot - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az optikai berendezéseknek köszönhetően még csak arra sem volt szükség, hogy megérintsék reneszánsz remekművet.

A ruhátlan bibliai hős akrilgyanta hasonmása a talapzattal együtt is csak 550 kilogrammot nyom, vagyis tized olyan nehéz, mint az 1501 és 1504 között egyetlen márványtömbből kifaragott szobor. Az életnagyságú másolat várhatóan április végén érkezik meg Dubajba, hogy ott az olasz nemzeti pavilon ékessége legyen október 1-től 2022. március 31-ig.