Foglyul ejtenek az okostelefonok a tudósok szerint

okostelefon
Egyre többen élik a magánéletüket is a virtuális térben
Vágólapra másolva!
Az okostelefonunk vált az otthonunkká a University College London (UCL) antropológusai szerint. "Emberi csigákként otthonunkat a zsebünkben hordjuk" és hajlamosak vagyunk az eszköz miatt elhanyagolni barátainkat és családunkat - olvasható a The Guardian által szemlézett tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az okostelefon már nem eszköz, hanem olyan, mint az otthon

A UCL antropológusainak csoportja több mint egy éven át dokumentálta Írországtól Kamerunig a világ kilenc országában az okostelefon-használatot, és arra jutott, hogy az emberek ugyanúgy éreznek az eszköz iránt, mint ahogyan otthonuk iránt.

Egyre többen élik a magánéletüket is a virtuális térben Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

"Az okostelefon már nem egy eszköz, amit használunk, hanem olyan, mint egy hely, ahol élünk. Ennek hátulütője az emberi kapcsolatok számára az, hogy bármikor, legyen az egy együtt töltött étkezés, egy találkozás vagy közös program, a velünk lévő személy egyszerűen csak eltűnhet, „hazamehet az okostelefonjához" - fogalmazott a kutatást vezető Daniel Miller. Ez a viselkedés, és az általa okozott frusztráció, csalódottság vagy éppen sértettség az,

amit a közelség halálának nevezünk.

Megtanulunk együtt élni azzal a veszéllyel, hogy még ha fizikailag együtt is vagyunk, társas szempontból, érzelmileg egyedül lehetünk - mondta a szakértő.

Az állandó elérhetőség érzése megnöveli a stressz szintjét

A tudósok vizsgálatukban más kutatásokkal ellentétben az idősebb felnőttekre összpontosítottak, "akik sem fiatalnak, sem idősnek nem tartják magukat". Az okostelefon lehet - talán a munkahely mellett - a konkrét otthon egyetlen konkurense, melyben időt töltünk ébren.

Kiemelik a kutatók azonban azt is, hogy az okostelefon nyújtotta "otthon" messze nem a pihenés színteréül szolgál,

mivel állandóan megszakíthatja a munkahelyi kommunikáció vagy valamilyen közösségi média.

Az okostelefon nem csak nappal, hanem sok használóját éjszaka is foglyul ejti Forrás: NurPhoto/Maciej Luczniewski/NurPhoto/Maciej Luczniewski

A megfigyelések szerint az okostelefon csökkenti a valódi otthon elsődleges menedékként betöltött funkcióját. Az alkalmazottaktól sok helyen elvárják, hogy a munkahely elhagyása, a munka befejezése után is elérhetők maradjanak. Egy gyerek, akit társai piszkálnak, zaklatnak, ma már kevés nyugalmat találhat - ha találhat - otthonába hazatérve.

(Forrás: MTI)