Elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét

korallzátony
A korallzátonyok a világtenger legszínesebb és legérzékenyebb ökoszisztémái
Vágólapra másolva!
Elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét, amely élőben követi nyomon a korallok fehéredését - jelentette be az Arizonai Állami Egyetem.
Vágólapra másolva!

A cél a korallzátonyok állapotának minél pontosabb feltérképezése

Az Allen Coral Atlas program műhold alapú globális térképe, amely júliusban készül el teljesen, átfogó és példa nélküli módon képet ad a korallzátonyok változásairól, az ökoszisztémák megőrzése és a gyors reagálás szempontjából fontos információkat szolgáltatva a tudósoknak, döntéshozóknak, politikusoknak és a zátonyokat kezelő hatóságoknak, közösségeknek - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A korallzátonyok a világtenger legszínesebb és legérzékenyebb ökoszisztémái Forrás: Maoz Fine

A világ korallzátonyai folyamatosan fehérednek. Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával

az egyes klímamodellek szerint 2050-re a zátonyok koralljaik akár 70-90 százalékát elveszíthetik.

Eddig nem létezett olyan világszintű rendszer, amely megfigyelni képes ezeket a súlyos stresszhatás alatt álló életközösségeket.

Algoritmus segítségével vizsgálják a korallokat érő stressz hatásait

A műholdak nagyfelbontású műszereik segítségével észlelik a zátonyok fényességében bekövetkező változásokat. Egy algoritmus segítségével állapítják meg, hogy a zátony stresszhatás alatt van vagy épp ellenáll a tengeri hőhullámoknak.

Az Új-Kaledónia korallzátony a világ második leghosszabb kettős korlátú korallzátonya, amelynek hossza 1500 kilométer Forrás: Getty Images/Arne Hodalic

Ez a módszer segíthet abban, hogy a tudósok először lássák,

hol, milyen mértékben alakult ki a korallfehéredés,

és ahol nem, ott azonosítani tudják az ellenálló fajokat. "A rendszer ökológusaink, távérzékeléssel foglalkozó tudósaink, szoftverfejlesztők és sok más munkatárs éveket át tartó munkájának eredménye" - mondta Paulina Gerstner, az Allen Coral Atlas programigazgatója.

(Forrás: MTI)