Ez a rozmár közel 4200 kilométerre sodródott az otthonától

rozmár
A rozmárok életmódja miatt létfontosságú számukra a tengeri jég
Vágólapra másolva!
Egy sarkvidéki rozmár valószínűleg elaludt egy sodródó jéghegyen, majd Írországban ébredt fel. Hetek múlva a walesi Tenby környékén észlelték, és most még délebbre, az angliai Cornwallban jelent meg.
Vágólapra másolva!

A Wally néven ismert rozmár (Odobenus rosmarus) fajának első képviselője, amelyet Cornwall partjainál észleltek, nagyjából 4260 kilométerre az állat sarkköri otthonától. A beszámolók szerint az állat egy turistacsoport hajója mellett úszott. A vadvilág megmentésével foglalkozó Cornwall Wildlife Trust szervezet a rozmár megérkezését a területre „abszolút elsőnek" minősítette.

Egy rozmár vetődött véletlenül az ír partokra Forrás: Pinterest

– tette közzé a közösségi médiában Nathaniel Barry vadfotós, a kirándulást szervező Padstow Sealife Safaris csapatának tagja.

A LiveScience online tudományos portálnak nyilatkozva hozzátette, hogy a rozmárt látva nem igazán értette, hogy mi történik körülötte, hiszen bár hallott az otthonától messze elsodródott példányról, de

Cornwallban még soha nem láttak egyetlen rozmárt sem.

Úgy tűnt, hogy Wallyt nem zavarta a turistahajó, amely csak azért állt meg, hogy elengedje a tengeri állatot anélkül, hogy megzavarná.

Az eset ráadásul csupán három nappal azután történt, hogy a rozmárt utoljára látták az onnan 113 kilométerre fekvő, walesi Tenby-ben, ahol egy mentőcsónakban elszundikált.

Légifotó a körülbelül 35 ezresre becsült rozmártömegről. A felvételt az NOAA tengeri emlősöket megfigyelő programjának munkatársai készítették Forrás: AFP Photo/NOAA/Corey Accardo

A szakemberek többféle taktikával próbálták meg Wallyt elmozdítani a kényelmes helyéről, majd végül kénytelenek voltak „gyengéden belökni a vízbe".

Wally kalandjai a Brit-szigeteken kezdődtek még március 14-én, amikor egy öt éves lány a tengerparton sétálva kiszúrta Írország Kerry megyéjében.

Akkor egy tengerbiológus feltételezte, hogy az állat valószínűleg elaludt egy sodródó jéghegyen.

A rozmárok csak ritkán jelennek meg a sarkkörtől délre, ahol általában sekély vízben vadásznak kagylóra, illetve a közeli partokon és jéghegyeken pihennek. Az első rozmármegfigyelést 1897-ben rögzítették Írországban. Az azóta eltelt több mint 120 év alatt kevesebb mint húsz ilyen állatot észleltek a smaragd szigeten.