Hatalmas tengeri krokodilok éltek a mai Csehország területén

tengeri krokodil
Egy Plesiosuchus művész rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Még a mai Csehország területén is éltek ősi tengeri krokodilok - derült ki a Bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM) már több mint száz éve őrzött leletek új vizsgálatából és rendszertani besorolásából.
Vágólapra másolva!

Még 1912-ben bukkantak rá a ritka krokodilfogakra

Eszerint a múzeumban őrzött megkövült őshüllőfogak, a Metriorhynchidae család fajaitól származó leletek a faj legfiatalabb ismert példányai közé tartoznak.

A földtörténeti középidő, a mezozoikum jura földtörténeti korában (206 és 145 millió év között) élt akár hétméteresre is megnövő ősi tengeri krokodilok a Föld egyes részein, az új kutatás szerint a mai Csehország területén is honosak voltak- olvasható az Acta Paleontologica Polonica című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

Egy Plesiosuchus művész rekonstrukciója Forrás: Sauropedia Wiki/Fando

A különböző tengeri fosszíliákat tartalmazó leletcsomag még 1912-ben érkezett a múzeumba

a cseh város, Stramberk kőfejtőjéből. Ez két, nagyjából két centiméteres fogkoronát is tartalmazott, amelyeket német, cseh, lengyel, angol és osztrák tudósok vetettek vizsgálat alá.

Uszonyokká alakultak át a végtagjaik

Az intézmény hétfői közlése szerint a fogak a Metriorhynchidae családból származó, az Archosauriákhoz tartozó ősi tengeri hüllőké. Ez annál is inkább meglepő, mert az üledék, amelyben találták őket, a jura kort követő kréta korban keletkezett.

A jura időszak tengereiben különösen gyakoriak voltak a krokodilfélék. A képen egy Steneosaurus nemzetségbeli példány testfosszíliája látható, amely hozzávetőleg 170 millió éves Forrás: Hauff Museum

( Valószínűleg áthalmozódás során kerülhettek a később lerakódott rétegekbe, a szerk.) A vizsgálatok szerint a leletek a kihalt Plesiosuchus és Torvoneustes nemekbe tartozó egyedek maradványai.

A Dakosaurus, a Trovoneustes és a Plesiosuchus tengeri krokodik méreteit szemléltető ábra Forrás: Geo Science

Az ezekbe a nemzetségekbe trtozó krokodiloknak úszókká alakultak át a végtagjaik, a tengeri életmódhoz való nagyfokú alkalmazkodás jeleként.

Ezek az ősi krokodilok a Tethys-óceán akkori sekélyebb tengeri területein éltek.

Míg a Plesiosuchus nembe tartozó korkodilfélék más tengeri hüllőkre vadásztak, addig a Torvoneustes nem fajai halakkal és ammonitákkal táplálkoztak.

(Forrás:MTI/APA)