Különös, ötezer éves állatfaragványokra bukkantak Skóciában

Dunchraigaig Cairn
A Dunchraigaig Cairn falán talált állati faragványok
Vágólapra másolva!
Egy amatőr régész Skóciában fedezte fel az állatfaragások egyik legkorábbi példáját, amelyek 4000-5000 évesek. A faragványok most már jól láthatóak, ám eddig rejtőzködtek egy bronzkori temetkezési helyen.
Vágólapra másolva!

Az 1860-as felfedezéskor még rejtőztek

A szakemberek a faragványok között két, teljesen kifejlett agancsot viselő gímszarvast (Cervus elaphus), valamint három, kisebb méretű négylábú állatot azonosítottak, amelyek közül még kettő valószínűleg egyfajta szarvast ábrázol.

A korai műalkotásokat egy amatőr régész találta meg a Dunchraigaig Cairn síremléke belsejének egyik temetkezési helyiségében.

A Scotland Historic Environment (HES) tájékoztatása szerint ezt a „halom követ" még az ókori emberek építették, amelyek az itt található síremlékek emlékműveként funkcionáltak a neolitikum és a bronzkor idején. A tudósok úgy vélik, hogy a 4000–5000 évvel ezelőtt ide vésett faragványok az Egyesült Királyságban felfedezett őzfaragások legkorábbi példái lehetnek.

Dunchraigaig Cairn ősi temetkezési helye Skóciában Forrás: Historic Environment Scotland

– mondta Tertia Barnett, a skóciai Rock Art Project kutatásvezetője a LiveScience online tudományos portának. – Emiatt tehát még inkább izgalmas, hogy most fedeztük fel őket először, a történelmi Kilmartin Glenben.

Emlékeztetett, hogy a régészek először az 1860-as években fedezték fel a 30 méteres temetkezési kamrát, ahol körülbelül tíz ember hamvasztott maradványait, valamint műtárgyakat találtak; utóbbiak között egy fenőkövet, egy baltát és egy kovakést. A feltárás során az akkori régészek azonban hiányolták az állatfaragványokat a földalatti sírt borító kő alján.

Figyelemre méltóak a részletek

A faragványokat csak nemrég fedezte fel Hamish Fenton amatőr régész, aki épp légi régészeti felméréseket végzett a környéken.

– mesélte Fenton, aki nemrég vette kézhez az angliai Bournemouth Egyetem régészeti diplomáját. – Amint körbefordítottam a fáklyát, észrevettem egy mintát a tetőfedél alsó részén, amely nem tűnt természetes jelzésnek a sziklában.

A Dunchraigaig Cairn falán talált állati faragványok Forrás: Historic Environment Scotland

A faragványok meglehetősen halványak, ezért valószínű, hogy a régészek már a sír feltárása során is láthatták, de valamiért csak most váltak felismerhetővé.

– nyilatkozta Fenton. – Ahogy tovább fordítottam a fáklyát körbe-körbe, újabb állatok jelentek meg a sziklán.

A régészek most ezekről a kőzetlemezekről készítettek 3D-s modelleket, amelyek felfedik ezeknek a faragványoknak a bonyolult részleteit. Szakemberek hangsúlyozták, hogy míg az Egyesült Királyságban találhatunk néhány őskori faragást,

a korai bronzkorban készítettek egyediek és nagyon sematikusak.

Kiemelték: figyelemre méltó az is, ahogy a Dunchraigaig Cairn-ben felfedezett faragványok komoly anatómiai részleteket is megmutatnak, ami által az ábrázolt állatok kétségtelenül felismerhetővé válnak.