Dokumentumfilmet forgattak Boleyn Anna életéről és utolsó napjairól

Boleyn Anna
Boleyn Anna, VIII. Henrik (ur.1509.1547) szeretője, később második felesége, és I. Erzsébet anyja.
Vágólapra másolva!
Boleyn Anna számos kérdést hagyott maga után: vajon valóban házasságtörő volt, vagy inkább királya unt rá? Megalapozott vádak alapján ítélték-e el, vagy csak VIII. Henrik főtanácsosának koholmányait olvasták a fejére? Valóban családi viszályok övezték életét? A Viasat History legújabb, háromrészes dokumentumfilmje ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni. A Boleyn Anna: Letartóztatás, tárgyalás, kivégzés június 20. vasárnap 18:10-től óráról órára mutatja be a királyné utolsó napjait és számos érdekességet is felfed életéről. Íme néhány közülük:
Vágólapra másolva!

1. Majdnem hozzáment a saját unokatestvéréhez. Boleyn Annát össze akarták boronálni Ormond grófjával, James Butlerrel, mivel mindkettőjük édesapja igényt tartott az Ormond-birtokra. Anna viszont inkább VIII. Henrik akkori feleségének udvarhölgye lett, később pedig, amikor a kapcsolata szorosabbá vált a királlyal, családja megkapta az Ormond-birtokot.

Boleyn Anna, VIII. Henrik (ur.1509.1547) szeretője, később második felesége, és I. Erzsébet anyja. Forrás: SchisCom

2. A pletykák szerint az anyja is viszonyt folytatott VIII. Henrikkel. Bár az köztudott, hogy a király Anna nővérével, Máriával is összeszűrte a levet, egyes pletykák szerint még az édesanyjával, Elizabeth Howarddal is viszonya volt. Sőt egy jezsuita szóbeszéd szerint Anna valójában VIII. Henrik saját lánya volt, de ennek valóságtartalmára kicsi az esély, mivel Elizabeth egyrészt jóval idősebb volt Henriknél, másrészt mindketten tagadták, hogy egyáltalán ismerték volna egymást.

A Moost Happi ólomérem, melyet Boleyn Anna 1534. július 1-én pünkösdvasárnapon tartott megkoronázásának emlékére készítettek. Az AR betűk nagy valószínűséggel Anna Regina, azaz Anna királynőt jelentenek. Mivel valójában 1 évvel korábban volt a nyilávnos koronázás, lehetséges, hogy gyermekük születésére tervezték az érmet. Forrás: SchisCom

3. Majdnem belehalt az izzadásos kórba. Furcsa kór fertőzött akkoriban Angliában és később a kontinensen is. Komoly hidegrázással, súlyos fejfájással és különösebb ok nélkül megjelenő izzadással járt. Akár órák alatt képes volt végezni elszenvedőjével. 1528 júniusában Anna egyik udvarhölgye is elkapta a kórt, mire VIII. Henrik azonnal vidékre menekült, Annát pedig hazaküldte Kentbe. De már elkésett: a nő és az apja is megbetegedtek, és csak a szerencsének, illetve a király egyik legjobb doktora közbenjárásának köszönhetően maradtak mindketten életben.

Boleyn Anna lánya, I. Erzsébet gyűrűje Erzsébet és egy titokzatos nő képével. Forrás: SchisCom

4. Gyakorta tettlegességig fajult a vita közte és Henrik következő felesége, Seymour Johanna között. Annak ellenére, hogy másodunokatestvérek voltak, Boleyn Anna és egyik udvarhölgye, Seymour Johanna között csöppet sem volt jó a viszony – Anna azt gyanította, hogy Johanna viszonyt folytat VIII. Henrikkel. Johanna erre csak ráerősített azzal, hogy amikor a király megajándékozta egyik arcképével, azt nyakláncként kezdte el hordani. Mikor Anna ezt meglátta, olyan vehemensen tépte le Johanna nyakából az ékszert, hogy mindketten megsérültek. Korabeli szemtanúk szerint a két nő gyakorta keveredett verekedésbe. Anna gyűlöletét pedig igazolta az utókor: 1536. május 19-ei kivégzését követően 11 nappal Johanna hozzáment Henrikhez.

Boleyn Anna megszemélyesítője, Sukyella Randle-Caprez. Boleyn Anna miatt szakított a katolikus egyházzal VIII. Henrik, és alapította meg az anglikán egyházat, mivel VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó elválsztani feleségétől, Aragóniai Katalintól, hogy feleségül vehesse szeretőjét, Boleyn Annát. Forrás: SchisCom

Boleyn Annát nem túlságosan szerette a közvélemény, sokak szemében csak egy trónbitorló volt, ám minden szeszélyessége ellenére, el tudta bűvölni az embert. Ilyen hatással volt Henrikre is – legalábbis egy darabig, aztán az életével fizetett: a Boleyn Anna: Letartóztatás, tárgyalás, kivégzés egy életében nem túl közkedvelt, később viszont mártírrá avatott királynéról mesél a Viasat Historyn.

(Forrás: SchisCom)