Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása

I. András
I. András királlyá koronázása a Képes Krónikából
Vágólapra másolva!
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is folyik a királyi csontok DNS- vizsgálata

Elmondta, hogy I. András király sírhelye közelében, az altemplomban feltételezhetően az apátság alapítójának vagy hozzátartozójának csontjaira bukkantak. A csontok DNS-vizsgálata jelenleg folyik, eredmény szeptemberre várható.

A feltárás eredményeként egy "középkori tér" jött létre, ahol az eredeti sírgödör, valamint középkori padlómaradványok nyomai láthatók.

A 11. századi tihanyi Királykripta, I. András síremlékével Forrás: Elter Tamás

Az áprilisban megkezdett munkálatok során előkerült egy 18. századi mellkereszt, valamint 16-17. századi lőszermaradványok, pénz, koporsószögek és bronz veretek. Az altemplom falában egy fülkét találtak, amely valószínűleg a sírra néző betekintő nyílás lehetett - tette hozzá.

A tihanyi bencés apátság épületegyüttese, amelynek altemplomába temették el az apátság alapítóját, I. András királyt Forrás: Elter Tamás

Mint mondta,

az évszázadok során sokakat temettek el az altemplomban, akiknek a megmaradt csontok alapján nem könnyű az azonosításuk,

de a kor és a nem meghatározását követően annyi biztosan ki fog derülni, hogy az Árpád-ház valamely tagjának földi maradványai-e az összegyűjtött csontok.

Megtalálták a sörösüvegben rejtett időkapszulát

Takács Ágoston emlékeztetett arra, hogy 1953-ban is végeztek itt ásatásokat, akkor elhelyeztek egy időkapszulát.Az időkapszulaként elrejtett sörösüveget a hétfői rendezvényen feltörték, benne papírdarabokat találtak, ezeken az írás azonban már nem volt olvasható. Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte, hogy I. Andrást, a tihanyi apátság alapítóját

1060-ban helyezték örök nyugalomra a Királykriptában.

I. András királlyá koronázása a Képes Krónikából Forrás: Wikimedia Commons

A csaknem ezer éves altemplomot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve tárták fel - tette hozzá.Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus elmondta, hogy I. András (1015-1060) fia, Dávid (1053/1055-1094?)is itt lett eltemetve.

I. András özvegye, Anasztázia királyné hiába inti békességre lázadó fiát, Salamont Forrás: Wikimedia Commons/Orlai Petrich Soma

Az 1953-as ásatások befejeztével a középhajóban elhelyeztek három ládát, ebben találtak most rá a vélhetően legkorábbi temetkezési maradványokra - jegyezte meg Mende Balázs Gusztáv.

(Forrás: MTI)