Több ezer bolygóról figyelhetik most is a Földet

A TRAPPIST-1 és bolygói
Vágólapra másolva!
Összesen 2034 olyan csillagrendszert azonosítottak az Amerikai Természettudományi Múzeum és a Cornell Egyetem kutatói, ahonnan kiválóan rá lehet látni a Földre. Ezek ráadásul nagyon közel vannak hozzánk.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 5000 évben 1715 csillagrendszerből lehetett kémlelni bolygónkat. Hozzájuk csatlakozik a következő 5000 év folyamán további 319 rendszer - állapították meg csillagászok.

Az előbb említett csillagok körül keringő exobolygók első sorból figyelhetik a földi életet, írták a Nature magazinban megjelent tanulmány szerzői.

– írta a Science Daily tudományos portálon megjelent közleményben Lisa Kaltenegger csillagász, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének igazgatója. „Meg akartuk tudni, mely csillagok vannak abban a kivételes helyzetben, hogy meglássák a Napot kitakaró Földet.

– tette hozzá a szakember.

Művészi illusztráció egy exobolygó felszínéről Forrás: (IAU/L. Calçada)

Kaltenegger és kollégái az Európai Űrügynökség Gaia eDR3 adatbázisában szereplő égitestek mozgását és pozícióját vették alapul, ezekből számolták ki, hogy az elmúlt évezredek során mely csillagok léphettek be a Föld tranzitzónájába vagy távozhattak onnan, valamint a jövőben mely rendszerek fognak helyzeti előnybe kerülni.

A Föld tranzitzónájába lépő 2034 csillagrendszer közül 117 van kevesebb mint 100 fényév távolságra a Naptól,

75 csillag környékén pedig már foghatták az emberiség által kibocsátott rádiójeleket is.

Hét rendszerben már bolygókat is azonosítottak

A 2034 rendszer között 7 olyan van, amely bizonyítottan bolygókat is tartalmaz.

A Ross-128 egy vörös törpe, csupán 11 fényévre van tőlünk, körülötte pedig egy Föld-nagyságú bolygó is kering. Ha a planétán élnek intelligens lények, azok 2158 évig is vizsgálhatták otthonunkat.

A Ross-128 és a körülötte keringő Föld-szerű bolygó művészi illusztrációja Forrás: ESO/M. Kornmesser

A másik ígéretes rendszer a 45 fényévre található Trappist-1, amelynek csillaga körül hét bolygó kering.

Négy planétája a lakhatósági zónában van, azaz folyékony víz is előfordulhat a felszínén.

Ezekről a bolygókról azonban még nem láthatnak minket, 1642 év múlva azonban a Föld tranzitzónájába kerülnek, és 2371 éven át nem is fognak távozni onnan.

A TRAPPIST-1 és bolygói Forrás: NASA/JPL-Caltech

„Elemzésünk szerint még a legközelebbi csillagok is több mint 1000 évig vannak kedvező pozícióban ahhoz, hogy tanúi legyenek a Föld Nap előtti elhaladásának. Ha feltételezzük, hogy ennek fordítottja is igaz, akkor elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy bolygónk érdekes égitestnek minősüljön az esetleges idegen civilizációk számára is" – mondta Kaltenegger.

A kutatók szerint ha laknak ezeken az idegen bolygókon, akkor a napfény által megvilágított légkör kémiai jelei alapján meg tudják állapítani, élnek-e intelligens lények a Földön.

Ami minket illet, a működését rövidesen megkezdő James Webb űrteleszkóp képes lesz más planéták atmoszférájában kutatni az élet nyomai után.