Mit kell tenni, ha vérzik az anyajegy?

anyajegy
Minden változást, nem gyógyuló sebet ellenőriztetni kell. Ha a melanomát időben felismerik, jók a gyógyulás esélyei.
Vágólapra másolva!
Egy felnőttnek átlagosan 10-50 anyajegye van, amelyek többségükben teljesen ártalmatlanok. De mit kell tenni, ha az egyik vérezni kezd – akár csak egy banális sérülés miatt? Mikor utalhat a vérzés bőrrákra? Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus válaszol a kérdésekre.
Vágólapra másolva!

A vérzés nem feltétlenül a bőrrák jele

Az anyajegy egy kis pigmentált növedék a bőrön, amely bármely testtájon jelen lehet, és mint bármely bőrfelület, ez is vérezhet - például egy sérülés, horzsolás, vágás hatására. Meglehetősen gyakori, hogy a borotvált felületeken jelentkezik a vágás miatti vérzés, vagy éppen egy ruhadarab vagy táska okozta hosszabb távú irritáció eredményezi a felület enyhe vérzését. Az is előfordulhat, hogy az anyajegyhez közeli csípés viszketése miatti erős vakarás hatására kezd vérezni az adott terület.
- Mivel azonban a jelenség meglehetősen ijesztő lehet az érintetteknek - hiszen sokan azonnal a bőrdaganatra gondolnak-, fontos tudni, hogy a sérülés miatti vérzés az esetek döntő többségében ártalmatlan dolog és nem utal bőrdaganatra.

Ha azonban sérülés vagy más nyilvánvaló ok nem áll az anyajegy vérzése mögött, mindenképpen fontos azt orvossal ellenőriztetni.

Ugyancsak ezt kell tenni, ha bármilyen egyéb változást észlelnek az anyajegyen, ha viszket, vagy változik az alakja, színe, pigment eloszlása, nagysága, formája, illetve ha nem vér, hanem valamilyen más folyadék szivárog belőle – mondja Szántó doktornő.

Mindig forduljunk szakorvoshoz, ha pigmentált képletünknél változást észlelünk, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet. Forrás: https://www.anyajegyszurokozpont.hu/hirek/ezert-idealis-most-eltavolitani-az-anyajegyet

Milyen tünetek miatt kell bőrrák szűrésen részt venni?

• Ha megváltozik, egyenetlen lesz az anyajegy színe, például barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
• Ha megváltozik a határa, ha egyenetlen szélűvé válik, vagy ha terjedni kezd a bőrfelszínen.
• Ha aszimmetrikussá válik az anyajegy alakja.
• Ha megváltozik a felszíne, például egy lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
• Ha új bőrképlet jelenik meg a bőrön. A melanoma ugyanis csupán az esetek kevesebb, mint felében alakul ki korábbi anyajegyből, az esetek többségében újonnan keletkezik.
• Ha felmaródás vagy kisebesedés mutatkozik az anyajegyen, és a viszketése, nyilvánvaló ok nélküli vérzése is ellenőrzést igényel.
• Akkor is érdemes anyajegyszűrést végeztetni, ha nincs gyanús tünet, de korábban előfordult már bőrrák – akár a páciensnél, akár a családjában. Ugyancsak érdemes részt venni az éves szűrésen, ha nagyon sok anyajegye van valakinek, vagy élete során sokat tartózkodott a napon.

Minden változást, nem gyógyuló sebet ellenőriztetni kell. Ha a melanomát időben felismerik, jók a gyógyulás esélyei. Forrás:https://www.anyajegyszurokozpont.hu/hirek/eleinte-apro-fenylo-csomo-vagy-lapos-folt-a-basalioma

Hogyan kell kezelni a vérző anyajegyet?

Amennyiben egy konkrét sérülés miatt vérzik az anyajegy, egy bőrfertőtlenítő szerrel (pl. Octenisept oldattal vagy Betadinnal) le kell fertőtleníteni- ez általában a vérzés megállításában is segít-, valamint érdemes bekötni, leragasztani.

Gyanús elváltozás esetén, teljes egészében el kell távolítani a melanómát/anyajegyet és Tilos házi szerrel, szemölcsirtóval való ecsetelés, maratás! Forrás: Flickr / Scott Robinson

- Egy egyszerű vérzés nem igényel semmiféle további kezelést, de ha nem egyértelmű a kiváltó ok, ha a vérzés újra és újra jelentkezik, vagy ha más gyanús tünet is felmerül, mindenképpen fontos a bőrgyógyászi ellenőrzés

– hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus. – Ha úgy látjuk, hogy felmerül a melanoma vagy egyéb bőrrák gyanúja, bőrsebészeti eltávolítást és szövettani vizsgálatot kérünk, amelyeknek az eredményeként eldől a további kezelés. A szövettani vizsgálat nem csak arról ad tájékoztatást, valóban rosszindulatú elváltozásról volt-e szó, de arról is, sikerült-e teljes egészében, maradék nélkül eltávolítani azt, és esetleg szükséges-e további kezelés.

(Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu))