A pazsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

policisztás ovárium-szindróma, PCOS
A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, aminek a kezelése az endokrinológus szakember feladata.
Vágólapra másolva!
Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.
Vágólapra másolva!

PCOS-sel küzd? Nézesse meg pajzsmirigy funkcióit is!

A PCOS-t sokan kizárólag nőgyógyászati problémának tartják, pedig erős hormonális érintettsége is van. A petefészekeben létrejövő ciszták ugyanis gyakran hormonzavar miatt jönnek létre, melynek hatására nem megy végbe megfelelően a tüszőérés-és repedés-helyette keletkeznek a ciszták. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia húzódik, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismernek. Ekkor ugyanis felborul az FSH/LH egyensúlya, ráadásul a tesztoszteron mennyisége is megemelkedik, ami komoly befolyást gyakorol a ciklusra.
Azonban a PCOS-t nem csak az IR generálhatja, hanem pajzsmirigy alulműködés is. Ennek oka többrétű: egyrészt pajzsmirigy alulműködés esetén gyakran túlsúly alakul ki a lelassult anyagcsere következtében. A zsírszövet azonban ösztrogén raktárként is funkcionál, így a súlyfelesleg könnyen ösztrogén dominanciát okoz, mely komoly befolyást gyakorol a peteérésre és a tüszőrepedésre.
Másrészt hypothyreosis esetén megnő a TRH szintje, mely megemeli a prolaktin és a TSH mennyiségét. A sok prolaktin viszont gátolja a peteérést, mivel megváltoztatja az FSH/ LH arányt, valamint fokozza a mellékvese DHEA termelődését is- ez szintén negatív hatást gyakorol ezen folyamatokra, akárcsak a magas TSH szint.

A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, aminek a kezelése az endokrinológus szakember feladata. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/

Mindkét állapotot kezelni kell

Mivel a két kóros állapot egymással összefügg, így, ha kiderül, hogy mindkettő jelen van, akkor nem elég csupán az egyiket kezelni, mivel akkor nem érhető el a kívánt eredmény- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Mind a PCOS-t, mind a pajzsmirigyzavart kezelni szükséges! Erre az életmódterápia mellett ma már igazán hatékony gyógyszerek állnak a betegek rendelkezésére, így a hormonzavarok hamar helyreállíthatóak.

(Forrás: Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu)