Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ritka, vaskori érmék kerültek elő egy brit ásatáson

vaskori érme ásatás London
Vágólapra másolva!
Több száz ritka, vaskori érmét találtak régészek egy vasútvonal építése előtt végzett archeológiai feltáráson Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A HS2 nagysebességű vasútvonal építésének előkészítésekor a nyugat-londoni Hillingdonban kerültek elő a föld alól az apró érmék, amelyek a Kr.e. 1. századból származnak.

A brit törvények szerint a lelet nemzeti kincsnek számít, és egy múzeumban helyezik majd el.

Az érmék egyik oldalán a görög isten, Apolló arcképe látható, a másikon pedig egy támadó bika.

A tervezés azokra az érmékre hasonlít, amelyeket kétezer éve vertek Marseille-ben.

Nem fizetőeszközként használhatták

Az érmékre azt követően bukkantak rá, hogy egy vihar megbolygatta a feltárás területét, és a régészeknek felkeltette a figyelmét egy többitől elütő színű földdarab. A föld egy folton sötét zöldeskék volt, ami oxidálódott fém jelenlétére utalt, és mikor közelebbről megvizsgálták a helyet, felfedezték az érméket.

A lelet jelentőségét hangsúlyozva a kutatók elmondták, hogy különösen azért tartják fontosnak, mert adalékokkal szolgál arról, hogy milyen lehetett az élet Hillingdonban kétezer évvel ezelőtt.

A körülbelül 3 centiméter átmérőjű érmék abból az időből származnak, amikor a rómaiak kezdtek letelepedni a brit szigeten

és létrehozták Londiniumot.

A történészek szerint az érméket vagy az isteneknek szánták ajándékként vagy egy birtok határát jelölték meg velük. Nem valószínű, hogy fizetőeszközként használták, mert akkoriban inkább cserekereskedelem folyt.

A HS2 építkezés előkészítésekor 11 ezer éves kőszerszámokat is feltártak Londonban, amelyek arra utaltak, hogy az emberek a folyó partján éltek a középső kőkorszakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről