Rejtélyes viking kincsesládát fedeztek fel a Man-szigeten

kincs, viking
Sokféle értéket tartalmazott ez a viking kincs
Vágólapra másolva!
Véletlenül bukkant rá az amatőr kincskereső egy rejtett, viking kincsre a Man-szigeten. Ez már a terület harmadik legnagyobb felfedezése, ráadásul kevesebb mint hat hónap alatt. A kincs 87 érméből, 13 darab vágott, ezüst karikagyűrűből és a hozzájuk tartozó tárgyakból áll.
Vágólapra másolva!

Az értékes kincsről Dr. Kristin Bornholdt-Collins független kutató megállapította, hogy a írországi, angliai, német és Man-szigeteki érméket tartalmaz. A szakember szerint egyértelműen tükrözi azokat a fizetőeszközöket, amelyek a szigeten és annak környékén voltak forgalomban Krisztus után 1020-1030-as években.

A kutatók úgy gondolják, hogy a kincs az azt elásó egyén személyes vagyonát képviselhette, valószínűleg a késői viking korban.

Az érmék közül számos egy-egy kora középkori uralkodó képét ábrázolja, mint például Sihtric Silkbeard dublini királyét, Knut dán, angol és norvég királyét, II. Aethelred angol királyét, valamint II. Ottó, Szent Római császárét. Mindegyikük Krisztus után 973 és 1035 között uralkodott.

Sokféle értéket tartalmazott ez a viking kincs Forrás: Manx National Heritage

– mondta Allison Fox, a Manx National Heritage régészeti kurátora a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Dr. Bornholdt Collins hozzátette: a most felfedezett kincs jóval nagyobb, mint a 2003-as, legutoljára felbukkant lelet. A tudósok úgy fogalmaztak, hogy egy olyan pénztárcához lehetne hasonlítani, amelyben a tulajdonosa mindenféle hitelkártyát, bankjegyet és érmét tart, és emellett különböző valutákat is, például amikor egy külföldi utazásra készül.

A kincs így jól bemutatja az Ír-tenger egyik kereskedője vagy Man-sziget lakója számára rendelkezésre álló, korabeli pénznemek sokféleségét.


A két, összehalmozott vagyon együttesen ritka lehetőséget kínál azok tartalmának egymás melletti tanulmányozására, egészen az érmék veréséhez használt alapanyagokig. A szakemberek szerint azonban rendkívül szokatlan, hogy két, nagyon szorosan ugyabból az időszakból kerül2 elő összehasonlítható leletanyag, ami lényegében „megkétszerezi" az egyes kincsek értékét.