Így segíthet a szaglásunk egy kiegyensúlyozottabb étrendben

étkezés, táplálkozás
A vércukorszint és a vérzsírszint a dupla adag pizza elfogyasztása után is csak kismértékben emelkedett
Vágólapra másolva!
Egy kis új tanulmány szerint az orrunk is segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabb táplálkozási döntéseket hozzunk. Amikor a kutatásban résztvevő harminc önkéntes fahéjas süteményt vagy pizzát evett, kevésbé voltak érzékenyek azoknak az illatára ahhoz képest, mint amikor még éhesek voltak.
Vágólapra másolva!

Szubjektív, hogy egy étel illatos számunkra vagy sem

Bárki, aki már egyszer is befogta az orrát, miközben evett, pontosan, hogy a szaglás milyen komoly mértékben befolyásolhatja az étel ízét. A PLOS Biology tudományos folyóiratban publikált, új kutatás pedig egyenesen azt sugallja, hogy az ízek is befolyásolhatják a szaglásunkat, főként egyes ételek esetében.

A tudósok azt gyanítják, hogy ez az agyunk egyfajta módszere annak biztosítására, hogy ne együnk túl sokat ugyanabból; tehát egy lehetséges adaptív stratégia az élelmiszer-keresés optimalizálásához.

Szaglás, illatok, az ember 10 alapszagot tud megkülönböztetni, egy asszony húst szagolgat Minszkben Forrás: AFP/Victor Drachev

– magyarázta Thorsten Kahnt, a Northwestern Egyetem neurológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – De talán még mindig érzékenyek maradtak mondjuk a gombák jellegzetes illatára, így ez elméletileg elősegíthette az élelmiszer- és tápanyagbevitel változatosságát.

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy szubjektív a véleményünk azzal kapcsolatban, hogy bizonyos ételek illata kellemes vagy sem: mindez attól függ, hogy mit ettünk. Ez a tanulmány azonban azt kívánta meghatározni, hogy

az éhség és a jóllakottság megváltoztathatja-e a szagokkal szembeni érzékenységünket.

Eddig ugyanis csak néhány állatkísérlet és egyetlen emberi tanulmány vizsgálta ezt az elképzelést, ami azt jelenti, hogy rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Egy korábbi kutatás például arra jutott, hogy az embereknél az alváshiány élesítheti bizonyos élelmiszerek illatát az izolált kéregben, amely a szaglási út egy része, és amely reagál az élelmiszerekkel kapcsolatos ingerekre. Bár ezek az eredmények előzeteseknke számítanak, mégis azt sugallták, hogy étvágyunk befolyásolhatja bizonyos szagokkal szembeni érzékenységünket.

Az agyi mintázatok is megerősítették a következtetéseket

Az új vizsgálatban a kutatók harminc résztvevővel dolgoztak, akik éhesen jelentek meg a laborban, miután legalább hat órát böjtöltek. Az MRI-szkenner segítségével az önkénteseket 10 szagból álló sorozatot ismertek meg, amelyek mindegyike két illat keverékét tartalmazta:

az egyik illat pizza vagy fahéjas sütemény volt, a másik pedig fenyő- vagy cédrusillat.

Egy adag pizza elfogyasztása után az önkéntesek már másként reagáltak a tudósok által vizsgált illatokra Forrás: Pexels

A szagkeverékekben az étel és a nem élelmiszer aránya a 10 minta mindegyikében eltérő volt, és a résztvevők meghatározták, hogy melyik illatot tartják dominánsabbnak mindegyiknél: pizza vagy fenyő, vagy fahéj vagy cédrus. Az önkénteseket ezután ettek a pizzából vagy a fahéjas süteményből, majd ismét elvégezték a feladatot, aminek hatását a szakemberek az MRI segítségével követtek.

– mondta Laura Shanahan neurológus, a tanulmány első szerzője. – Ám amikor az aromák keveréke egyenletesebbé vált, akkor már úgy tűnt, hogy amit a résztvevők a laboratóriumban ettek, az hatással volt az illatok érzékelésére.

Azok, akik például pizzát kaptak, kevésbé érezték a pizza illatát, ha fenyővel keverték össze. Eközben azok, akik fahéjas süteményt kaptak, kevésbé érezték a pékáruk illatát, amikor azt cédrusba keverték.

Mégis, amikor ugyanazok a résztvevők a nap elején éhesek voltak, sokkal jobban ki tudták venni az uralkodó szagot, illatot.

Az MRI-készülékek eredményeinek vizsgálatakor a kutatók hasonló mintázatot észleltek az agyban.