A szokatlanul puha porszerű talaj miatt nem sikerült a mintavétel

Ingenuity, NASA, Mars
Mars, 2021. április 8. A NASA által 2021. április 8-án közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó SHERLOC WATSON kamerája által készített kép a járműről és a tőle 3,9 méterre lévő Ingenuity nevű kísérleti marshelikopterről április 6-án. A február 18-án a Marson földet érő Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón. MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS
Vágólapra másolva!
A szokatlanul puha, porszerű talaj miatt nem sikerült a Perseverance mintavétele a Marson a NASA szerint. Az ügynökség 35 mintát akar gyűjteni, melyek jövőbeli missziók segítségével jutnak majd le a Földre a következő évtizedben.
Vágólapra másolva!

A marsjáró fúrója megfelelő, közel 8 centiméteres mélységig fúrt le augusztus 5-én, a furatról készült felvételek is megfelelő állapotot mutattak, a gyűjtőcső mégis üres maradt.

Azóta a mérnökök megállapították, hogy a kőzet nem volt elég erős ahhoz, hogy szilárd mintát gyűjthessen belőle a rover: az apró, poros töredékek eleve a furatban maradtak vagy kihullottak begyűjtéskor.

Ezért a marsjáró továbbhalad a következő helyszínre, ahova a következő hónap elején fog megérkezni.

A NASA által 2021. április 8-án közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó SHERLOC WATSON kamerája által készített kép a járműről Forrás: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS/-

– mondta Louise Jandura, a Perseverance mintagyűjtő projektjének vezető mérnöke. – A hardver a parancsnak megfelelően működött, de a kőzet ez alkalommal nem volt együttműködő.

Hozzátette: ez újra emlékezteti őket a kutatás természetére; ahogy fogalmaztak, sohasem garantált az eredmény, mindegy, milyen alaposan vannak felkészülve.

A NASA 35 mintát akar gyűjteni, melyek jövőbeli missziók segítségével jutnak majd le a Földre a következő évtizedben.

Az Ingenuity mindeközben a terveknek megfelelően teljesít. Végrehajtotta 11. tesztrepülését is, amelynek során már több mint két percet töltött a levegőben és légi megfigyeléseket végzett a Jezero-kráteren, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A városi terepjáró méretű Perseverance is ennek területén szállt le februárban.

(MTI/AP)