Ezek segítenek a kutyánknak a hosszabb, egészségesebb életben

futás, mozgás, testmozgás, kutya, séta
Egy gyors séta is csökkentheti a korábbi halálozás kockázatát
Vágólapra másolva!
Bárki, akinek valaha is volt kutyája, pontosan tudja, hogy a gazdik gyakran érzik úgy, hogy nem jut elég idejük szőrös barátjukra. A legtöbb eb élettartama átlagosan csak 10-14 év között mozog, bár egyesek természetesen tovább élnek, míg mások hajlamosak lehetnek bizonyos betegségekre, amelyek korlátozhatják élettartamukat. Sokan azonban nem tudják, hogy az emberek és a kutyák számos genetikai hasonlóságot mutatnak. Ez azt jelenti, hogy számos „praktika", amit mi megtehetünk az egészségesebb és hosszabb életünk érdekében, az a kutyák esetében is működhet. A tudósok most összegyűjtötték néhány módját annak, hogy segíthessünk négylábú kedvenceinknek a hosszabb, egészségesebb életben.
Vágólapra másolva!

Ügyeljünk a „derékvonalukra"

Az egyik fontos tényező, amely többszörösen összefügg a különböző fajok hosszú élettartamával, az az egészséges testsúly fenntartása. Ez azt jelenti, hogy a kutyánk nem lehet túlsúlyos, és gondosan odafigyelünk a kalóriabeviteljére. A karcsú, egészséges testsúly a szakértők szerint nemcsak hosszú távon nyújtja a legjobbat az eb számára, hanem korlátozza bizonyos egészségügyi problémák, például az osteoarthritis kialakulásának kockázatát is.

Túlsúlyos gazdi kövér kutyával Forrás: BMJ VetRec

– mondta Jacqueline Boyd, a Nottingham Trent Egyetem állattudományi kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Mindkét módszer együttes használata lehetővé teszi a súlyváltozások azonosítását és szükség szerint az étrend módosítását.

Hozzátette: használjuk a táplálkozási a irányelveket kiindulópontként a kutya etetéséhez, de előfordulhat, hogy módosítanunk kell az étel típusát vagy az etetni kívánt mennyiséget az egészséges testsúly fenntartása érdekében, ahogy a kutya idősebb lesz, vagy attól függően, hogy mennyi mozgást végez. A szakember kiemelte, hogy

a gazdáknak pontosan kell tudnia, hogy mennyi táplálékot tesznek a négylábú kedvenceik elé, amihez egy súlymérő eszközt is szükséges használni, mert a szemmérték csalóka lehet.

A túlsúly boldogtalanná teszi a kutyákat Forrás: Dogappy

Jacqueline Boyd szerint általánosságban elmondható, hogy a helyes táplálkozás az egészséges öregedési folyamathoz köthető. A „jó" táplálkozás minden kutya esetében eltérő lehet, de feltétlenül keressünk olyan táplálékokat, amelyek biztonságosak, ízletesek és minden szükséges tápanyagot biztosítanak az eb számára.

Rengeteg séta és mozgás

A testmozgásnak számos élettani és pszichológiai előnye van a kutyák számára; és persze nekünk is. A fizikai aktivitás segíthet egyrészt a négylábú kedvenc testsúlyának kezelésében, ám más, genetikailag hasonló fajok öregedésgátló hatásaival is összefügg.

Egy gyors séta is csökkentheti a korábbi halálozás kockázatát Forrás: Pexels.com

A tudósok rámutattak, hogy bár a testmozgás önmagában nem növeli a kutyusunk élettartamát, mégis segíthet megvédeni őt a túlsúlytól és így számos, lehetséges megbetegedéstől.

És valóban: a kutatások azt sugallják, hogy a „boldog" kutyaséták boldog kutyákhoz és emberekhez vezetnek.

Tanítsunk nekik új trükköket

Az öregedés nem csak fizikai folyamatot jelent; a kutya elméjének aktívan tartása szintén hasznos lehet, ha szeretnénk az élettartamát növelni. A közhiedelemmel ellentétben az idősebb kutyáknak is taníthatunk új trükköket, aminek eredményeként az állat agyát és testét is fiatalon tarthatjuk.

A kutyák megtanulták értelmezni az emberi gesztusokat Forrás: Xan Griffin/Unsplash

– mutatott rá Jacqueline Boyd. – Ilyen például az illatok, szagok követése, amelyet a gazda és kutyája együtt végezhetnek.

Hangsúlyozta: a kutya számára az orruk használata öröm, ami eredendően élvezetes és szórakoztató tevékenység, ezért

az ebek imádják, amikor a kiképzés során szagok alapján kell tárgyakat megtalálniuk, ami mentálisan és fizikailag is „megmozgatja" őket.

Más gyakorlat, mint például a hidroterápia (ami egyfajta úszási gyakorlat) szintén jó választás lehet a kutatók szerint, különösen azoknak a kutyáknak, akiknek az állapota már befolyásolja a „normál" testmozgás képességét.

A kötődések erősítése

Mint a legtöbb társállat, amely tartós és kölcsönös kapcsolat kialakítására törekszik, a kutyák is egyértelműen kötődnek a gazdáikhoz, gondozóikhoz. Az ember-kutya kötelék valószínűleg társaságot és biztonságot is jelent.

Nem véletlen, hogy a kutyaszeretők gyakran családtagként írják le házikedvenceiket.

A kötődések is nagyon fontosak Forrás: Pinterest

A stabil gazda-kutya kötelék segíthet fenntartani a boldog és kölcsönösen előnyös partnerséget az ember és a kutyája között. Segíthet abban is, hogy felismerjük az állat viselkedésében vagy mozgásában bekövetkező olyan finom változásokat, amelyek potenciálisan problémákat jelezhetnek. Ahol a gondozó és a kutya közötti úgynevezett „kompatibilitás" fennáll, az még jobb kapcsolathoz vezethet.

Ez ráadásul a gazdák számára is előnyökkel jár, beleértve a stresszoldást és a testmozgást.

A pozitív, szórakoztató élmények megosztása a kutyánkkal – beleértve a velük való játékot – nagyszerű lehetőséget ad a kötődések megerősítésére.

Ne hagyjuk ki az állatorvosi látogatásokat

A modern állatgyógyászat jelentős javulást ért el a kutyák egészségügyi problémáinak megelőzésében és kezelésében.

A sikeres vakcinázási és parazita-kezelési programok hatékonyan csökkentették a betegségek előfordulását mind a kutyák, mind az emberek körében.

Utóbbiak közé tartozik a toxocariasis (férgesség), amely a kutyák ürüléke révén megfertőzheti az embereket, illetve a veszettség, amely kutyáról kutyára vagy kutyáról emberre is átterjedhet.

A boldog kutyák boldogan szaladgálnak Forrás: CVETS

– emelte ki Jacqueline Boyd. – A rendszeres egészségügyi ellenőrzések szintén hasznosak lehetnek a kezelhető szakaszban felmerülő esetleges problémák, például fogászati problémák vagy osteoarthritis azonosításában, amelyek fájdalmat okozhatnak és negatívan befolyásolhatják a kutya jólétét.

Kiemelte: ezek mellett természetesen a házikedvencünk genetikájának és környezetének kombinációja is befolyásolja élettartamukat. És bár előbbit nyilván nem tudjuk megváltoztatn, mégis sok mindent tehetünk az egészségük javítása érdekében, amelyek segíthetnek abban, hogy kutyánk hosszabb és egészségesebb életet éljen.