Hogyan gyógyítsuk az allergiát az állatoknál?

kutya, Douz
Vágólapra másolva!
Nem csak az embereknél „divatos" ez a betegség, hanem mind a kutyák, mind a macskák körében egyre gyakrabban jelentkeznek tipikus tünetei. Meglepő, de nyulaknak, tengerimalacoknak is lehetnek hasonló panaszai. Erről tájékoztatjáka gazdikat a Család utcai kisállatrendelő állatorvosai dr. Landauer Krisztina, és dr. Varga József.
Vágólapra másolva!

Hogy valóban meg tudjuk-e gyógyítani a betegséget, az attól függ, mi okozza - ez alapján lehet besorolni az allergiát.

Könnyen felismerhető az ételallergia. A kutya által elfogyasztott eleség valamely alkotó elemére szervezete érzékeny, és erre válaszol. A gyakori hasmenésen kívül jelentkezhet visszatérő hányás, fűevés, hangos bélmozgás vagy bélgázok fokozatosabb termelődése. A legerősebb allergének a szárnyas húsok (csirke, pulyka, kacsa, liba, stb.), és az ezeket tartalmazó főtt ételek, konzervek, száraz tápok. A kezelés egyszerű: szárnyashús-mentes diéta. Helyette használjunk sertést, marhát, halat, nyulat, bárányt, ill., ha tápot vagy konzervet adunk az állatnak, akkor csak speciális, állatorvosi patikában kapható diétás termékkel vagy konzervvel kínáljuk kedvencünket. A boltokban megvásárolható olcsóbb eledelek nagy többsége tartalmaz szárnyas húst, annak ellenére, hogy ízesítésként marha, sertés, vagy más van feltüntetve az összetevőkben. Figyelnünk kell arra is, hogy tojást vagy azt tartalmazó készítményeket sem adjunk állatunknak. Természetesen nem csak a szárnyas hús okozhat irritációt, más húsos, vagy növényi alkotóelem is lehet a kiváltó ok. Ilyenkor egyedi diétát kell összeállítani a beteg számára.

A hasmenésen kívül jellemző tünet a lábujjak közötti bőr rágása, a szőr elszíneződése, az egész testen kialakuló viszketés. Ezek enyhülni fognak az allergén megvonását követően. Kigyógyulni nem lehet az allergiából, tehát a diétát folyamatosan be kell tartani.

Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

Augusztus a parlagfű hónapja. Ilyenkor a pollenkoncentráció nagyon magas, és az erre érzékenyebb fajták heves reakcióval válaszolnak. Jellemző szimptómák: a bőr kisebesedése, korpázása, kipirosodása, viszketése. Ha az allergiát fűféle okozza, akkor az állat főleg a hasán sebesedik - ott, ahol a növénnyel érintkezett. Kezeléskor a gyulladást, esetleges bakteriális felülfertőződést, irritációt csökkentjük különböző gyógyszerekkel. Sokat segítenek a nyugtató krémek, gyógy-samponok illetve tápláló vitaminok.

Alternatív terápiaként javasoljuk a homeopátiás készítményeket, amelyek szedését még az allergiaszezon érkezése előtt érdemes elkezdeni, hogy a tünetek egyáltalán ne vagy csak enyhe mértékben mutatkozzanak.


Ez az ún. szezonális allergia egy-két hónapig tart, télen egyáltalán nem észlelhető. Egész évben, időszaktól függetlenül fennálló bőrproblémák esetében a legfontosabb feladat az allergén megkeresése, a páciens teljes körű kivizsgálása, mert a vakarózás és egyéb elváltozások okozója az allergián kívül más, komoly betegség is lehet.

(Forrás: Család utcai kisállatrendelő)