Aspirációs citológia- mit kell tudni róla?

ultrahang vizsgálat
Az ultrahang-vezérelt aspirációs citológia, vagy vékonytű mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek a vizsgálandó területbe. A bőr fertőtlenítése után a citopatológiás szakorvos vékony tűt vezet a gyanús képletbe. A mintavételt segíti az egyidőben történő ultrahang vizsgálat, ahol a radiológus szakorvos a monitoron látja a problémás területet és a mintavételi eszközt is, így pontosan tudja segíteni a hogy a mintavétel a legmegfelelőbb helyről történjen.
Vágólapra másolva!
Az aspirációs citológia- vékonytű biopszia- azon fontos diagnosztikai eljárások egyike, melynek segítségével alaposabban szemügyre vehetők a gyanús képletek, így időben felismerhetővé válnak az esetleges rosszindulatú daganatok. Hogy pontosan milyen esetekben van szükség a vizsgálatra és hogy mire kell számítani, azt dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg.
Vágólapra másolva!


Asprirációs citológia- ezekben az esetekben szükséges

Az aspirációs citológia egy olyan diagnosztikus eljárás, melynek során ultrahang vezérelve egy vékony tűt vezetnek a vizsgálandó területbe, hogy onnan sejteket nyerjenek, így alaposabban megvizsgálhatják a szövetet. Leggyakrabban pajzsmirigy göbök kapcsán kerül szóba, amikor felvetődik a rosszindulatúság esélye (főleg nagyobb, hideg göbök esetén). Ám ugyanúgy ezt alkalmazzák az emlőkben talált csomók, megnagyobbodott nyirokcsomók esetén is, hogy kizárhassák az emlőrák és a limfóma meglétét.

Az ultrahang-vezérelt aspirációs citológia, vagy vékonytű mintavétel ultrahang segítségével történik, mely során egy vékony tűt vezetnek a vizsgálandó területbe. A bőr fertőtlenítése után a citopatológiás szakorvos vékony tűt vezet a gyanús képletbe. A mintavételt segíti az egyidőben történő ultrahang vizsgálat, ahol a radiológus szakorvos a monitoron látja a problémás területet és a mintavételi eszközt is, így pontosan tudja segíteni a hogy a mintavétel a legmegfelelőbb helyről történjen. Forrás: https://www.ultrahangkozpont.hu/aspiracios-citologia

Hogy néz ki a vizsgálat?

Az aspiráció citológiát radiológus és citopatológus végzi, akik egymás munkáját segítik. Fontos mozzanata a mintavételnek az ultrahanggal való követés, ugyanis segítségével jól látható a tű útja és a vizsgálandó terület. A vizsgált bőrfelületet első körben alaposan lefertőtlenítik, majd a beavatkozás végeztében kötést, tapaszt tesznek rá. A nyert minta sejteket tartalmat, melyet mikroszkóp alatt a citológus orvos megvizsgálj és felállítja a diagnózist. Fontos, hogy ezen vizsgálattal citológia diagnózishoz jutunk, mely nem egyenértékű a szövettani vizsgálattal.

A mintavételt megelőzi labor-és egyéb képalkotó vizsgálatok is, és ha indokolt, csakis akkor van szükség aspirációs citológiaára. Nem szükséges semmilyen előkészület, nem muszáj éhgyomorral menni. Gyors és csupán pár percet vesz igénybe, és csak minimális fájdalommal jár a művelet, így érzéstelenítés/bódítás sem szükséges, így a beavatkozás végeztével a páciens rögtön az otthonába távozhat- mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa.

A cytológiai vizsgálat eredményétől függ a további terápia.

(Forrás: Ultrahangközpont
www.ultrahangkozpont.hu)