Ezeréves lábfétisre találtak nyomokat?

sokujjúság
Ezt a hatujjú lenyomatot egy Pueblo Bonito-i szoba déli falának vakolatában találták meg
Vágólapra másolva!
Hallott már olyan emberekről, akiknek „extra" ujjaik vagy lábujjaik vannak? Nos, talán rejtélyesnek tűnnek, de mégis léteznek. Míg mind a lábon, mind a kézen a tíz lábujj számít az átlagosnak, mondhatni „normálisnak", ám néha előfordul, hogy valaki plusz ujjakkal születik. Az elszigetelt populációkban ez akár viszonylag gyakorivá is válhat. Erre mutatnak jó példát a Chaco-kultúra több ezer éve élt tagjai.
Vágólapra másolva!

A Chaco-kanyon egyedülálló kultúrája

A Chaco-kultúra a Chaco-kanyon anasazi, pueblo jellegű, korai észak amerikai lelőhelyeinek összefoglaló neve, amely a mai Új-Mexikó területén található. A térség mezőgazdaságilag gyengén hasznosítható, állattenyésztés nem volt, mégis jelentős kultúra alakulhatott ki, mivel fontos kereskedelmi útvonal volt az anasazi időkben.

Ezeknek az ősi embereknek (akik „pueblóiak" néven is ismertek) az „extra" ujj vagy lábujj becsületet és tiszteletet egyaránt jelentett.

A Pueblo Bonito területe Forrás: Wikimedia Commons/Bob Adams, Albuquerque, NM

De miért tartották tiszteletben és tartották fontosnak az extra ujjakkal és lábujjakkal rendelkező embereket ebben a társadalomban? Mitől voltak olyan különlegesek? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a tudósok, amit a HistoricMysteries online portál idéz.

Az új-mexikói Chaco-kanyon és az ott talált régészeti leletek számos titkot rejtenek.

A terület tele van például nagy falvakkal, amelyek kerek kőházakból állnak. Időszámításunk előtt a 8. század közepétől itt egy nagy kulturális központot építettek az ősi pueblóiak, bár a tudomány előtt még sok minden rejtélyesnek tűnik.

Gyakori volt a hatujjúság

A Chaco-kanyon ősi házainak falát olyan kézlenyomatok díszítik, amiket „extra" lábujjakkal vagy extra ujjakkal rendelkező emberek készítettek. Bár a házak ilyen képekkel való feldíszítésének pontos oka nem ismert, ez a szokatlan dekoráció azt sugallja a régészeknek, hogy

az extra lábujjakkal és ujjakkal rendelkező emberek magasabb státuszt és tiszteletbeli helyzetet képviseltek a társadalomban.

A Pueblo Bonito a legnagyobb nagy ház Chaco Canyonban, Új-Mexikóban. Forrás: Wikimedia Commons/James Q. Jacobs

A díszítésen kívül a tudósok számos emberi maradványt is találtak a helyszínen, akik szintén „extra" lábujjakkal és ujjakkal rendelkeznek. Az egyik még egy bokaláncot is viselt a hatujjú lábának bokája körül. A titokzatos jelenséget vizsgálva egy kutatócsoport a Chaco-kanyonban található bizonyítékok alapos áttekintését tűzte ki célul.

– mondta Dr. Patricia Crown, az Új -Mexikói Egyetem antropológusa, a vizsgálat vezetője a National Geographic online portáljának.

Ezt a hatujjú lenyomatot egy Pueblo Bonito-i szoba déli falának vakolatában találták meg Forrás: PATRICIA L. CROWN

A kutatók eredményeiket az American Antiquity tudományos szaklapban tették közzé. Ebből az is kiderült, hogy más kultúráktól eltérően, a Chaco-kanyonban élők nem tartották természetfeletti egyéneknek az plusz ujjakkal rendelkezőket, ám az ilyen személyek mégis magas rangot és tiszteletet kaptak az életükben, sőt a halálukban is.

Genetikai vagy környezeti oka lehet a sokujjúságnak

Dr. Crown szerint a Chada-kanyonban szokatlanul gyakori volt a polidaktilia, vagyis a sokujjúság, amely leggyakrabban hatujjúságában nyilvánul meg, főleg a kéz kisujji oldalán jelentkező ujjtöbblet formájában.

A szakemberek összesen 96 csontvázat találtak a Pueblo Bonito központi részén és környékén a korábbi expedíciók során.

Az antropológusok megállapításai azt mutatták, hogy ezek közül háromnál jelentkezett a sokujjúság. Ezenkívül mindhárom csontváznak a jobb lábán, a kisujj oldala felé volt egy „extra" lábujja. Míg a teljes Chaco-kanyon populációban ez a 3,1 százalékos arány első hallásra talán meglehetősen kicsinek tűnik, ám valójában a társadalom igen figyelemreméltó hányada élte így az életét.

A falon talált egyik hatujjú lábnyom Forrás: Pinterest

Ekkor merült fel a kérdés: vajon miért voltak gyakoribbak az ilyen polidaktilia esetek a Chaco-kanyon ősi lakosságánál?

Nos, a kutatók egyik legnépszerűbb elmélete szerint (amelyet a kutatás alátámaszt) ez egyfajta öröklött tulajdonság lehetett, amelyet egyik generációról a másikra adtak át. A megközelítés azt hangsúlyozza, hogy a kétoldali sokujjúság többsége öröklődik, méghozzá dominánsan, ami azt jelenti, hogy a valamelyik szülőben előforduló sokujjúság a gyermekek felében várható. Mivel azonban a „különleges tulajdonság" nem volt negatív hatással az egyénekre és nem is hozta őket hátrányba (ráadásul a közösség tagjai inkább értékelték, mint elítélték), a gyakorisága ezért akár meg is növekedhetett az évek során.

Kerriann Marden, a helyszín vezető kutatója egy másik hipotézissel is előállt: szerinte

környezeti kiváltó oka lehet a Chaco-kanyonban a hat lábujjal vagy hat ujjal rendelkezők számának növekedésének a régióban.

Szerinte a lehetséges ok-okozati tényezők közé tartoznak ezeknek a környezeti tényezőknek a különböző hatásai, amelyek leginkább a terhesség alatt jelentkeztek.

Tiszteletet és különleges bánásmódot kaptak

A Chaco-kanyonban található házak nagy mennyiségben tartalmaztak képeket és emlékeket a különleges lábakról. Ezek többsége az átlagosnál több lábujjakkal rendelkezett.

A régióban végzett számos ásatás során a Chaco-kanyon padlóját és falait díszítő kéz- és lábnyomokat is feltártak, amelyek közül soknak hat lábujja volt.

Ezek a lenyomatok gyakran keveredtek öt lábujjú láblenyomatokkal, főként a használati helyiségekben és a fontos szertartási építmények falain.

– magyarázta Dr. Patricia Crown. – A területen ráadásul számos korabeli szandált is találtunk, ezek többségét is a hatujjú lábak elhelyezésére tervezték.

Polidaktilia (sokujjúság)

A hatujjúság e típusának két formája ismert. A súlyosabb megnyilvánulásakor szinte egy teljes hatodik ujj látható, mely az összes csontot magában foglalja. Az enyhébben a csökevényes hatodik ujj lényegében csak bőrnövedéknek számít.

Leggyakoribb a hatujjúság alakjában, midőn a hüvelyk vagy a kisujj mellett egy-egy számfeletti ujjat találunk; olykor a középső ujj hasad meg. Sokszor szimmetrikusan jelentkezik mindkét kézen, vagy mindkét lábon. A sokujjúság örökölhető, ismeretesek családok, melyeknek összes tagja polidaktiliás.

(Wikimedia Commons)

Ezenkívül a sokujjú csontvázakat a többi populációtól eltérő módon temették el. A kutatók minden ilyen személyre gondosan lefektetve találtak a magas rangú személyek épületeinek rituális termében, vagy az annak a közelében elhelyezett sírokban.

Mindez a tanulmány szerzői szerint egy dologra utalhat: a polidaktilia valószínűleg kívánatos vonásnak számított ebben a kultúrában, és kapcsolódott a korabeli rituálékhoz és szertartásokhoz.

Dr. Crown úgy gondolja, hogy a hat lábujjal vagy hat ujjal rendelkező egyének fontos részét képezték ennek a társadalomnak, akik sok tiszteletet és különleges bánásmódot kaptak.

Ezzel kapcsolatban azonban továbbra is rengeteg még a megválaszolatlan kérdés.