Huszonnégy éves lett a világ legidősebb leopárdja

Raven
Raven, a leopárd a Texas állambéli Bridgeportban lévő Center for Animal Rescue and Education állatmenhely legidősebb macskája július 15-én 24 éves lett, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legidősebb leopárdja.
Vágólapra másolva!
Raven, a leopárd a Texas állambéli Bridgeportban lévő Center for Animal Rescue and Education állatmenhely legidősebb macskája, a világ legidősebb leopárd jőlius 15-én  24 éves lett, amivel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.
Vágólapra másolva!

Raven ízületi gyulladásban szenved. Mivel a leopárdok szeretnek magasra mászni és ugrándozni, Ravent az állatmenhely állatorvosi központjához költöztették, így a mozgását korlátozni lehet, hogy nehogy véletlenül megsérüljön. Az elkerített rész, ahol a nagymacska lakik úgy van felszerelve, hogy biztosítsa számára a kényelmet, vanott egy puha matrac, takarók, párna, puha játékok, egy alacsony emelvény (így mégis úgy érezheti, hogy magasan van anélkül, hogy túl messzire volna a talajtól), egy belső terület légkondicionálóval és fűtéssel és egyéb kényelmességekkel. Rengeteg figyelmet és szeretetet kap a gondozóktól.

Raven, a leopárd a Texas állambéli Bridgeportban lévő Center for Animal Rescue and Education állatmenhely legidősebb macskája július 15-én 24 éves lett, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legidősebb leopárdja. Forrás: https://www.carerescuetexas.com/meet-the-animals/leopards/raven.html

A leopárdok kecses és erőteljes nagymacskák, a Panthera nemzetég legkisebb faja. Ügyes, opportunista vadászok, és nagyon tág az étrendjük. Tápláléka vadkecskék, muflon, vaddisznó, madarak, rágcsálók, de elejti akár a rókát és a sült is. Élőhelye Közel-Kelet és Közép-Ázsia. A leopárd veszélyeztetett faj. Olyan erősek és komfortosak a fákon, hogy prédájukat, mely időnként saját méretüknek több, mint kétszerese, felcipelik az ágak közé, hogy biztonságban tartsa más predátorok elől. A leopárdok tartózkodók, rejtőzködők és nem könnyű kiszúrni őket a vadonban. Világos színezetük megkülönböztető sötét foltokkal segít nekik beolvadni a környezetükbe

. A fekete leopárdoknak (fekete párduc) szintén vannak fekete foltjaik, melyeket nehéz megkülönböztetni sötét barna szőrüktől. A kétszín variáció nem elkülönülő alfajok, és a nőstény leopárdoknak lehetnek fekete és foltos kölykeik is. A fekete leopárdok gyakoribbak a sűrű vegetációjú trópusi területeken.

Élettartamuk 12-17 év, állatkertben akár 27 év is lehet.

A leopárd az egyik legalkalmazkodóbb nagymacska, egykor csaknem egész Afrikában és Ázsiában előfordult. A perzsa leopárd, amely a legnagyobb termetű alfaja, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos. Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőkben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak. Magányos, csak a párzás idején él rövid ideig párban, a kölyköket a nőstény egyedül neveli. Három hónapos vemhesség után 2-4 kölyök születik.A kis leopárdok három hónapos korukig szopnak, egy-másfél évesen hagyják el anyjukat. Kétévesen válnak ivaréretté.

Perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor). A leopárd és a párduc megnevezés ugyanazt a fajt jelöli. A köznyelvben gyakran az Afrikában honos egyedeket leopárd, az Ázsiában élőket párduc néven illetjük. A fekete párduc sem különálló faj, hanem a leopárd sötét, melanisztikus színváltozatú egyede. Forrás: Origohttps://miskolczoo.hu/allat/perzsa-leopard

Ma már kevesebb, mint 1 200 perzsa leopárd él a természetben.

Élőhelyük egyre fogyatkozik, a megmaradt részek is egymástól távol eső, apró kis területekre tagolódnak. Komoly problémát jelent, hogy előfordulási területükön nincs megfelelő mennyiségű prédaállat, valamint hogy ezek a területek (pl. Irán, Afganisztán) állandó katonai konfliktusok helyszínei.

A Miskolci Állatkertben látható egyedekkel az állatkert is részt vesz az európai állatkertek fajmegőrzési tenyészprogramjában (EEP).

(Forrás: Center for Animal Rescue and Education, Miskolci Állatkert)