A ráják kidudorodó szemei és szája gyorsabb úszókká teszi őket

kékpettyes tüskésrája
A kékpettyes tüskésrája (Taeniura lyma) a Vörös-tenger homokos fenekén.
Vágólapra másolva!
A ráják lágy, sima uszonyaikkal különösen hatékony úszók - de szemeik és szájuk kiáll, ami ösztönösen úgy látszik, hogy közegellenállást hoz létre és lelassítja őket. Kiderült, hogy ezeknek a kidudorodó arcoknak ellenkező hatásuk van, lehetővé téve a rájáknak, hogy még gyorsabban és még hatékonyabban ússzanak.
Vágólapra másolva!

A Korea Advanced Institute of Science and Technology dél-koreai egyetem mérnöke, Hyung Jin Sung és kollégái hidrodinamikai szimulációkkal megvizsgálták, hogy a ráják kiálló szemei és szájuk hogyan hatnak az úszásukra. Némelyik szimulált rájának voltak szemei és szája, némelyiknek csak az egyik, vagy csak a másik, és voltak, akik teljesen simák voltak.

Azt találták, hogy a kidudorodások örvények sorozatát hozzák létre, ahogy a víz elhalad felettük. Egy örvény a vizet a rája háta felé nyomja, egy alacsony nyomású területet hagyva előtte. Ez az alacsony nyomású zóna lehetővé tette a szimulált rájáknak hogy gyorsabban ússzanak.
Egy másik örvény a vizet az oldalaikhoz lökte, növelve a nyomást a rája alatt és csökkentve a nyomást felette. Ettől az uszonyok minden egyes csapása több tolóerőt generált, növelve az úszás hatékonyságát.

A kékpettyes tüskésrája (Taeniura lyma) a Vörös-tenger homokos fenekén. Forrás:https://www.newscientist.com/article/2288945-stingrays-bulging-eyes-and-mouths-make-them-much-faster-swimmers/

Sung azt mondja, meglepődött ezeken az eredményeken, különösen a hatás nagyságán –

az analízis azt mutatta, hogy a tüskéksráják kidudorodó szemei körülbelül 20.5 %-kal, és a szájuk körülbelül 10.6 %-kal növelte meghajtásuk hatékonyságát a dudorok nélküli tüskésrájákhoz képest.

Ezek az örvények csak azért jelennek meg, mert a tüskásrájáknak jobb harántosztásos teste van merev szemekkel és szájakkal. Hasonló hatások segíthetnek más rugalmas, önjáró állatokat is gyorsabban haladni. Sung és csapata most próbálják ezt a tudást felhasználni a hatékonyabb vízi járművek tervezéséhez, melyek utánozzák a tengeri teremtmények mozgását.

(Forrás: New Scientist)