Az eddigi legértékesebb Einstein-kéziratot bocsátják árverésre

Einstein
Albert Einstein 1921-ben, a fizikai Nobel-díj elnyerésének évében. Einstein 1916-ban publikálta az általános relativitáselméletet
Vágólapra másolva!
Albert Einstein egy olyan kéziratára lehet licitálni novemberben, amely az általános relativitáselméletét készítette elő - jelentette be szerdán a Christie's árverési ház, amely 2-3 millió euróra (694 millió - 1 milliárd forintra) becsülte a dokumentum leütési árát.
Vágólapra másolva!

"Ez kétségkívül a legértékesebb Einstein-kézirat, amelyet valaha árverésen kínáltak eladásra" - hangsúlyozták a dokumentum jelentőségét közleményükben.

A november 23-ra meghirdetett árverést a franciaországi Aguttes aukciósházban rendezik.

Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval. Bessónak köszönhető a Christe's szerint, hogy "a kézirat szinte csodával határos módon" fennmaradt, mivel Einstein valószínűleg nem vette volna a fáradságot, hogy megőrizze azt.

Albert Einstein 1921-ben, a fizikai Nobel-díj elnyerésének évében. Einstein 1916-ban publikálta az általános relativitáselméletet Forrás: Wikimedia Commons/Ferdinand Schmutzer

Einstein azt követően kezdett dolgozni az általános relativitáselméletén, hogy 1905-ben felállította az E=mc2 képletet. 1913 elején kollégájával belefutott abba a problémába, amellyel a tudományos közösség évtizedek óta küzdött: a Merkúr bolygó pályájának anomáliájába. De sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt.

A kézirat számos apró hibát tartalmaz. Mikor Einstein észrevette ezeket, nem foglalkozott tovább a kézirattal, azt Michele Besso vette magához.

A Christie's szakértője szerint az 1919 előtti időszakból nagyon ritkák az Einstein-kéziratok. A másik ismert dokumentum a fizikus kutatásainak ebből a periódusából az úgynevezett "zürichi jegyzetfüzet" 1912-13-ból, amely Jeruzsálemben, a Héber Egyetem Einstein-archívumában található.