Ezért húztak túrabakancsot a zenészek a svájci Alpokban

Svájc, Alpok, Matterhorn
Gaspard Panfiloff gitáros, balalajkás (b) és Jean-Christophe Gairard hegedűs, a Tournee des Refuges francia zenekar tagjai a 2883 méter magasan álló Monte Rosa menedékházhoz mennek a Gorner-gleccseren a Zermatt Zenei Fesztiválakadémián 2021. szeptember 16-án
Vágólapra másolva!
A 2005-ös, első alkalom óta hirdetik minden évben sikerrel a Zermatt Fesztivál Akadémiát. A világ minden tájáról érkező fiatal zenészek évente kapnak meghívást, hogy vegyenek részt egy kéthetes intenzív zenélésen, követve azt a hagyományt, amelyet Pablo Casals hozott létre az 1950-es és 60-as években a Matterhorn lábánál. Az esemény más okból is kiemelt fontosságú: egy tavaly közzétett tanulmány megállapította, hogy 2060-ra Svájc éghajlata is a mediterrán országokhoz hasonlóvá válhat.
Vágólapra másolva!

Zermatt faluja a svájci Matterhorn lábánál békét és kikapcsolódást ígér a világ egyik legszebb helyén. Ez az egyedülálló hangulat és a lélegzetelállító természeti táj varázsolta el Pablo Casals-t, aki rendszeresen itt töltötte nyári szabadságát az 1950-es és 60-as években.

A zenész Franz Seilerrel együtt alapította meg a Zermatt Zenei Fesztiválakadémiát, amelyre korának szinte minden híres zenészét meghívta kamarazenei partnerként és tanárként.

Nesar Ouaryachi nagybőgős, a Tournee des Refuges francia zenekar tagja a 2883 méter magasan álló Monte Rosa menedékházhoz megy a Gorner-gleccseren a Zermatt Zenei Fesztiválakadémián, a háttérben a Matterhorn hegycsúcs 2021. szeptember 16-án Forrás: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex

Ez a hagyomány éledt újra Zermattban 2005-ben, és azóta minden évben zenészek húznak túrabakancsot és másznak fel 2222 méterrel a tengerszint fölé, hogy kamarazenét és zenekari koncerteken játszanak.

Minden évben kiemelkedő tehetségű diákokat hívnak meg a Zermatt Fesztivál Akadémiára, ahol leckéket kaphatnak a Scharoun Ensemble Berlin tagjaitól, és felléphetnek a Zermatt Fesztiválzenekarban. A Berlini Fesztiválzenekar (Berliner Philharmoniker) tagjaival való intenzív együttműködés a lehető legmagasabb szintű egyedülálló oktatási élményt nyújt.

Gaspard Panfiloff gitáros, balalajkás (b) és Jean-Christophe Gairard hegedűs, a Tournee des Refuges francia zenekar tagjai a 2883 méter magasan álló Monte Rosa menedékházhoz mennek a Gorner-gleccseren a Zermatt Zenei Fesztiválakadémián 2021. szeptember 16-án Forrás: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex

A helyre irányuló figyelem több szempontból is fontos: a svájci Alpokban a hőmérséklet a 19. század vége és a 21. század eleje között ugyanis kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a globális átlag.

A Climate Dynamics című folyóiratban közzétett kutatás szerint az Alpok gleccsereinek akár 92 százaléka is elveszhet a század végére az éghajlatváltozás hatásai miatt. Mindez veszélyesebbé tette a Matterhorn mászását: az olvadó permafrost gyakoribb szikla- és földcsuszamlásokhoz vezet az ikonikus csúcson és az Alpok más területein.