Rekordmagas volt a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban

globális felmelegedés
A globális felmelegedés több, szélsőséges melegedést okoz, állapítja meg egy MIT paleoklíma tanulmány
Vágólapra másolva!
Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett - közölte hétfőn Genfben a Meteorológiai Világszervezet (WMO).
Vágólapra másolva!

A felmelegedés 66 százalékáért a szén-dioxid felel

A növekedés ráadásul a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt. "A gazdaság Covid-19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára" - írja éves közleményében a WMO.

A globális felmelegedés több, szélsőséges melegedést okoz, állapítja meg egy MIT paleoklíma tanulmány Forrás: https://news.mit.edu/2021/global-warming-paleoclimate-study-0811

Csak az újonnan kibocsátott szén-dioxid mennyisége esett vissza 2020-ban: 5,6 százalékkal."Amíg van emisszió, tovább növekszik a globális hőmérséklet". A szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik,

évszázadokon át a légkörben marad

- közölte a WMO. A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka.

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-35280895

Egy évvel korábban 410,7 ppm volt a sűrűség, a 400 ppm-es határt 2015-ben lépte át a koncentráció.
A szén-dioxid a WMO szerint a legjelentősebb üvegházhatású gáz, a Föld felmelegedésének 66 százalékáért felelős. Az összes üvegházhatású gáz együttvéve átlagosan 1,1 Celsius-fokkal növelte a hőmérsékletet világszerte.

Vannak olyan ökoszisztémák, amelyek szén-dioxid kibocsátóvá váltak

A szervezetnek már vannak 2021-es mérései is, és ezek semmi jóval sem kecsegtetnek: a Hawaiin lévő Mauna Loa állomáson a szén-dioxid-koncentráció júliusban 416,96 ppm volt. Tavaly itt 414,62 ppm-et mértek. A WMO az átlagot minden évben a mérési állomások középértéke alapján határozza meg.

Ha nem lépnek életbe a mainál szigorúbb klímavédelmi intézkedések, nem lehet teljesíteni a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokat, tehát a Föld felmelegedését 1,5-2 Celsius-fokban korlátozni - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Utoljára 3-5 millió éve lehetett ilyen magas a Földön szén-dioxid-koncentráció.

A globális éghajlat a Föld története során még jóval az emberi civilizáció megjelenése előtt, nagyjából ötven millió éve, az úgynevezett eocén klímaoptimum idején volt a legmagasabb, amikor Dél-Skandibáviáig terjedt a pálmahatár Forrás: http://www.bbc.com/earth/story/20150914-when-global-warming-made-our-world-super-hot

Akkoriban a hőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig 10-20 méterrel lehetett magasabb.

Az ennyivel korábban uralkodó állapotra a kutatók fosszíliák és jégfuratok elemzése alapján következtethetnek.A klíma melegedésének 1,5 Celsius-fokban történő korlátozásához a világnak 2050 és 2070 között klímasemlegesnek kell lennie. Taalas felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be.

Az Amazonas-medence a Föld leggazdagabb élőhelye Forrás: AFP/Mauro Pimentel

"Nincs vesztenivaló időnk" - mondta Taalas.A WMO utalt arra is, hogy most olyan ökoszisztémák, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-emisszió forrásává váltak. Ilyen ökoszisztémák az Amazonas esőerdei az ezekben végrehajtott erdőégetések és erdőirtás miatt.

(Forrás: MTI/dpa)