Példátlan részletességgel mutatták meg a sötétben hálót építő pókokat

pókháló
A világ legerősebb pókháló anyaga
Vágólapra másolva!
Bár elég kicsik ahhoz, hogy pontosan nyomon követhessük a „munkájukat", az így is jól látszik, hogy a pókok lélegzetelállítóan szép és összetett tervezési bravúrokra képesek. Ez természetesen a hálójuk szövésében nyilvánul meg a leginkább: ezek a struktúrák évezredek óta nyűgözik le az emberi képzeletet. Most a szakemberek elvégezték az eddigi legrészletesebb elemzést arról, hogyan is teszik mindezt.
Vágólapra másolva!

Egy tudóscsoport éjjellátó kamerákat és mesterséges intelligenciát vetett be annak érdekében, hogy tanulmányozza a pók lábainak mind a nyolc pozícióját a háló felépítése során. Az eredmény egy olyan modell, amely a rovar lábainak testtartása alapján képes megjósolni a hálóépítés szakaszait. Mindez segíthet a tudósoknak abban, hogy rájöjjenek, hogy vajon mi történik a pókok agyában, miközben mozognak és forognak a sötétben.

A világ egyik legerősebb anyaga, a pókháló Forrás: Pixabay

– mondta Andrew Gordus, a Johns Hopkins Egyetem viselkedésbiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Arra gondoltam, hogy ha elmennék egy állatkertbe és látnék egy csimpánzt, aki ilyesmit építi, akkor azt gondolnám, hogy ez egy csodálatos és lenyűgöző csimpánz; ám a pók még csodálatosabb, mert az agya elég kicsi, ezért csalódottnak éreztem magam, amiért nem tudtunk többet arról, hogyan történik ez a figyelemre méltó viselkedés.

Hozzátette: most meghatározták a pókháló építésének teljes „koreográfiáját", amit még soha, egyetlen „állati építészet" esetében nem tettek meg a tudósok, ilyen jó felbontás mellett.

A Current Biology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a szakemberek a felvétel során minden este infravörös kamerák és fények segítségével rögzítették hat pók mozgását, amint azok a hálóikat építették; közben az úgynevezett végtagkövető neurális hálózat segítségével minden pók testén 26 pontot figyeltek meg.

Végül a mesterséges intelligencia tette lehetővé a pók testhelyzetének kockánkénti észlelését, hogy a kutatók dokumentálhassanak mindent, „amit a lábak tesznek egy teljes háló felépítéséhez".

A természet egyik leginkább lenyűgöző alkotása, a pókháló Forrás: John A. Adam

Ily módon a kutatók 21 háló több órán át tartó felépítését rögzítették, és minden egyes pókféle testmozgását, amit az állat az építés során megtett. A tudósok azt találták, hogy minden pók hálókészítési folyamata ugyanazokat a mozgásokat és motoros készségeket foglalja magában, egészen addig a pontig, hogy a „szövedék" épülő részét már a láb helyzetéből is meg lehetett jósolni.

– mutatott rá Gordus. – Valamennyi faj ugyanazokat a szabályokat használja, ami megerősíti, hogy ezek az „agyukban vannak kódolva".

A szakemberek most azt is szeretnék tudni, hogy ezek a szabályok vajon hogyan vannak bekódolva az idegsejtek szintjén. Ám ez a kutatás következő szakaszának lesz a tárgya.