Vajon tényleg megfékezhetjük 2030-ra az erdőirtást?

erdőirtás
Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben.
Vágólapra másolva!
A glasgow-i COP26 klímacsúcson a világ erdeinek 85 százalékát képviselő, több mint 100 országból álló csoport elkötelezte magát, hogy mindössze kilenc éven belül megfékezi az erdőirtást. A nyilatkozat több száz milliárd forintnak megfelelő, új költségvetési forrást is biztosít az erdők pusztulásának megfékezésére, amelyet fejlett országok és különböző vállalatok biztosítanak.
Vágólapra másolva!

Összesen 101 ország és az Európai Unió írta alá a Glasgow-i Vezetők Erdőkről és Földhasználatról (Glasgow Leaders Declaration) szóló nyilatkozataként ismert kötelezettségvállalást a most zajló COP26 klímacsúcson.

Az erdészeti szakértők üdvözölték a bejelentést, ám szerintük ez nem elég, mert az országok "láthatóan csak halogatják az intézkedést".

És hogy még jobban tompítsák a lelkesedést, emlékeztettek: nem ez az első eset, hogy ehhez hasonló nyilatkozatot írnak alá.

A 2030-as cél valóban hasonlít egy másik megállapodáshoz, amelyet az országok egy kisebb csoportja tett hét évvel ezelőtt, New York-ban. Ebben köztes célként szerepelt az is, hogy 2020-ra felére csökkentsék az erdőirtást, ám a szakemberek szerint ennek még a közelében sem vagyunk.

Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben Forrás: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51425408

Az aktuális lista azonban hosszabb, és olyanok országok is aláírták, mint Brazília, ahol igencsak magas az erdőirtás mértéke.

Az optimizmus ellenére a nyilatkozatban kevés részlet szerepel arról, vajon hogyan valósítsák meg a célt, vagy hogy hogyan fogják nyomon követni az előrehaladását.

– mondta Jo Blackman, a Global Witness érdekképviselet erdőgazdálkodásért és az erdőgazdálkodásért felelős vezetője a ZMEScience online tudományos portálnak.

A klímacsúcson emlékeztettek: az erdők kulcsfontosságú szövetségesei az éghajlatváltozás megelőzésének, mivel eltávolítják a légkörből a káros szén-dioxid kibocsátásokat, ezzel megakadályozzák, hogy azok felmelegítsék a bolygót. Az erdők az éghajlat stabilizáló erői.

Az erdők szerepe fontos a klímaváltozásban: az üvegházhatású gázok kibocsátásának okaként és megoldásaként is szolgálnak Forrás: Flickr

Szabályozzák az ökoszisztémákat, védik a biológiai sokféleséget, jelentős szerepet játszanak a szén-dioxid-körforgásban, támogatják a megélhetést, és olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, amelyek elősegíthetik a fenntartható növekedést.

Az erdők azonban hihetetlen gyorsaságban tűnnek el. A Global Forest Watch szerint több mint 250 ezer négyzetkilométer erdő tűnt el 2020-ban, ami nagyobb, mint az Egyesült Királyság területe. Az egyetlen trópusi ország, ahol valóban sikerült megállítani az erdőirtást, az Costa Rica.

Az erdőirtás megállítása és helyreállításuk elősegítése ráadásul nagyban hozzájárulhat az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek teljesítéséhez szükséges teljes kibocsátáscsökkentés több mint egyharmadához.