Meglepő és díszes szkíta kincseket rejtett egy harcos sírja

szkíta fegyver
A legfigyelemreméltóbb felfedezés mégis egy 34,7 centiméterszer 7,5 centiméter méretű ezüstlemez
Vágólapra másolva!
Egy harcos sírját feltáró régészek szkíta kincseket fedeztek fel az oroszországi Voronyezs régió  területén. A szkíták ősi nomád népe elsősorban a Szkítia néven ismert vidéken élt, amely a mai Kazahsztán eurázsiai sztyeppéit, a szibériai, uráli, volgai és délvidéki orosz sztyeppéket, valamint Kelet-Ukrajnát foglalja magában. Az ásatásokat az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézete végezte, ahol a kutatók az úgynevezett Devitsa V nevű nekropoliszt tárták fel, amely tizenkilenc temetkezési halomból áll.
Vágólapra másolva!

A temető közepén található hetedik halom tanulmányozása során a szakemberek egy tizenhét darab, nagy tölgyfa oszlopból álló, féltölgy gerendákkal borított fasírt tártak fel, amely időszámításunk előtt a negyedik századból származik. Itt bukkantak egy 40-49 év körüli férfi csontvázára, valamint apró arany félgömblapokra, egy vaskésre, egy ló bordájára, egy lándzsahegyre és három dárdára.

A temetkezési hely mellett a csapat lóhámokat, hat farkas alakú bronzlemezt, egy fiatal medve vágott állkapcsát, egy öntött poharat és több fekete mázas edényt is felfedezett.

A legfigyelemreméltóbb felfedezés mégis egy 34,7 centiméterszer 7,5 centiméter méretű ezüstlemez Forrás: RAS Institute of Archaeology

A legfigyelemreméltóbb felfedezés mégis egy 34,7 centiméterszer 7,5 centiméter méretű ezüstlemez, amely számos istenséget ábrázol, köztük Artimpasa (más írásmóddal Argimpasa) istennőt, akit általában a termékenységgel, a szuverenitás feletti hatalommal és a papi erővel hoztak összefüggésbe.

Ő volt emellett a hadviselés, a termékenység és a növényzet androgün istennője, és az iráni Arti istennő szkíta változata, akit Hérodotosz Aphroditével azonosított.

A két oldalról szárnyas sasfejű griffmadarak figuráival körülvett táblán az Artimpasa látható, amely a régészek szerint a kisázsiai és az ókori Görögország hagyományainak kulturális „fúzióját" ábrázolja. A tábla bal oldalát az úgynevezett heraldikai pózban álló lények ábrázolásai díszítik, a jobb oldalon pedig két kerek csat található, amelyek egy antropomorf karaktert ábrázolnak, két griffmadárral körbezárt koronával.

Díszes szkíta kincseket tártak fel a sírban Forrás: A legfigyelemreméltóbb felfedezés mégis egy 34,7 centiméterszer 7,5 centiméter méretű ezüstlemez

– mondta Valerij Guljajev professzor, az expedíció munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Először is, egy meghatározott számú istenséget ábrázoltak rajta, másodszor pedig ez az első példa bármilyen istenségeket ábrázoló tárgyra, amelyet a fő szkíta központoknál eddig találtunk.