A túlélésért küzdő jegesmedvék a szárazföldre mennek élelmet keresni

jegesmedve
Jegesmedvék (Ursus maritimus).
Vágólapra másolva!
Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban, az alacsony hőmérséklet miatt a ragadozók szokásos élőhelyükön kereshetnek táplálékot - közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.
Vágólapra másolva!

Jelenleg nyugodt a helyzet. Ezen a télen időben befagyott a tenger és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókára vadásszanak.

– közölte Dmitrij Rjabov, a WWF Oroszország munkatársa. – Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoporton élő embereket, hetekig is ott bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

Jegesmedvék (Ursus maritimus). Forrás: https://www.bbc.co.uk/programmes/b00wylng

Hozzátette: a jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, amely egyre vékonyabb volt és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, olykor óhatatlanul is megközelítve az embereket.

A sarkvidéki falvak jegesmedve-őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék az otthonuk, az iskolák, az emberek elleni támadásoknak.

A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat. Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, valahányszor jegesmedvét észlelnek a falvakban.

– közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

(MTI/dpa)