Egy kötélhalomnak hitték, de aztán megmozdult

szarukorall
Gyakran összekeverik egy zsinórral vagy egy köteg kábellel
Vágólapra másolva!
Egy kidobott sárga kötélnek látszó, kusza tömeg sodródott a napokban egy texasi tengerparton. Ám a különös csomós halom mégsem szemét volt, hanem egy színes szarukorall, tehát egyfajta puha, rugalmas nyolcosztatú virágállat.
Vágólapra másolva!

Rebekah Claussen, a Nemzeti Park Szolgálat (NPS) idegenvezetője a Mexikói-öböl közelében fekvő Padre Island Nemzeti tengerparton sétált, amikor felfedezett egy ilyen „élő kötélcsomót", amit részben betemetett a homok. Gyorsan lefotózta és képei gyorsan ellepték a népszerű közösségi oldalakat.

A lényről csak később derült ki, hogy az egy szarukorall.

A virágállat lehet piros, sárga, narancssárga, ibolya, levendula vagy lila színű, a bejegyzés szerint azonban „leginkább a sárga és a vörös fajtákat láthatják a texasi partokon kisodródni a strandokra". A szarukorall kifejezés a Gorgonaria rendű, puha korallok több nemzetségét jelöli, ám az észak-amerikai part menti régiókban leginkább a Leptogorgia virgulata fajra utalhat.

Gyakran összekeverik egy zsinórral vagy egy köteg kábellel Forrás: R. Claussen/National Park Service

– mutat rá a Tybee Island Marine Science Center (TIMSC), amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Amikor a telepek összeállnak, fehérjéket választanak ki, amelyek sötét színű csontvázat képeznek, amely akár 0,9 méter magasak is lehetnek.

Hozzátették: a színes szarukorallok a part közelében élnek, az L. virgulata pedig leginkább a New Jersey-től északra eső vizeken és a Mexikói-öböl déli részén található.

Tipikusan a kőből és mészkőből készült párkányokba kapaszkodnak 3 és 20 méter közötti mélységben,

ám amikor egy egyed elszakad az óceáni élőhelyétől és a víz kisodorja őket a strandokra, a járókelők könnyen összekeverhetik őket egy kidobott horgászzsinórral, hálókkal vagy kábelekkel. Többen ezért tévesen dobják ki őket, mert első ránézésre hulladéknak tűnhetnek.

Szarukorall Forrás: Pinterest

– mondta Rebekah Claussen. – Azt javasoljuk, hogy ha valaki egy ilyen szarukorallba botlik a tengerparton, akkor bátran hagyja ott, mert amikor lebomlik, azzal segíti a szigetet.